Ebben az évtizedben már látható volt, hogy mennyire jó úton jár több balkáni ország utánpótlás nevelése, ennek meg is lett az eredménye a 2018-as világbajnokságon, ahol a horvát válogatott döntőt játszott, az év végén pedig Luka Modric kapta az Aranylabdát.

Modric idei éve azonban bőven hagy kivetni valót maga után, sosem fordult még elő, hogy az aktuális Aranylabdás, a következő évben a top 30-ba sem kerül be. A másik horvát sztár Rakitic sem alapember már a Barcelonában, és a bosnyák válogatott és az AS Roma kiváló centere Edin Dzeko is már 33 éves. Ettől függetlenül a balkáni futball továbbra is dübörög, ezt a saját bőrünkön is megtapasztalhattuk, a Bajnokok Ligája selejtezőkörében, ahol a Dinamo Zagreb könnyedén lépett túl a magyar bajnok Ferencváros csapatán. A horvát csapat a szerb Crvena Zvezdával együtt végül bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe is. Tehát érdemes körülnézni ezeknél a csapatoknál, és a balkáni válogatottak körül, amelyeknél minden bizonnyal megtalálhatjuk a Balkán következő sztárjait.


A szurkolók is nagy segítséget nyújtanak a játékosoknak és a kluboknak.

Hosszú évek óta a balkáni csapatok arra játszanak, hogy kinevelnek tehetséges játékosokat, akiket eladnak külföldre jó pénzért. A legsikeresebb ebben a Dinamo Zagreb, Hajduk Split, Crvena Zvezda és a Partizan Beograd, de minden országban vannak nagyon jó nevelő klubbok. Bár nem a világ élvonalába tartoznak ezek a csapatok és válogatottak, a szerb és horvát klubbok és nemzeti 11 kiemelkedik. Az elmúlt időszakban a koszovói futball is nagyot fejlődött (majdnem kijutottak az EB-re, még van esélyük a Nemzetek Ligájában). A macedónok is egyre jobbak. Ha pedig végignézzük például az olasz Seria A-t, azt látjuk, hogy szinte nincs is olyan csapat, ahol ne lenne balkáni nemzetből származó játékos.

Érdemes kiemelni Elif Elmast, aki talán a legtehetségesebb balkáni játékos jelenleg. A 20 éves játékos
alapembere a macedón válogatottnak, és a tavalyi évben nagyszerű szezont produkált a Fenerbahce csapatában. Ennek meg is lett ez eredménye a nyáron, hiszen leszerződtette egy olasz topklub a Napoli személyében, ahol a Bajnokok Ligájában és a Serie A-ban is komoly célokért küzdhet, a betfair magyar előrejelzései alapján.

A macedón futball múltja és jövője, Pandev (bal) és Elmas (jobb)

A másik játékos már idősebb Elmasnál, és már bizonyított is komolyabb szinteken, de még mindig csak egy 24 éves játékosról van szó. Milinkovic-Savicnak több jó szezonja is volt már a Lazióban, és minden nyáron szóba jön a neve a legnagyobb csapatoknál. A szerb válogatott alapembere már 5 idényt eltöltött az olasz együttesben, de minden bizonnyal nem sokáig tart már a római karrierje. Hatalmas potenciállal rendelkező játékosról van szó, akinek fejben akadnak néha problémái, de nem csodálkoznánk, ha a következő években egy jó szerb válogatottat látnánk a nemzetközi porondon és azon sem, hogy ha Milinkovic-Savic kulcsembere lenne egy Bajnokok-Ligája győzelemért küzdő gárdának.

Milinkovic-Savic

A legtehetségesebb balkáni 11:
Strakosha (Lazio)
Milenkovic (Fiorentina), Jedvaj (Augsburg), Demiral (Juventus), Soyuncu (Leicester City)
Rashica (Werder Bremen), Milinkovic-Savic (Lazio), Elmas (Napoli)
Vlasic ( CSKA Moscow), Jovic (Real Madrid), Radonjic (Olympique de Marseille)

 

Halmos Attila