Egy kolostor Macedónia nyugati részén, a hegyekben, mely elképesztően szép faikonosztáza miatt és különleges hangulata miatt vonzza az embereket. 

A Sveti Jovan Bigorski (ejtsd Bigorszki) kolostor Macedónia nyugati részén a Mavrovo Nemzeti Parkban található a hegyekben, messze minden várostól és zajtól. A nyugodt kolostorból pedig gyönyörű kilátás nyílik a hegyekre és a messze lévő falvakra.

A kolostort 1020-ban építette Debar János, de a törökök a 16. században lerombolták. Később azonban újjáépítették, de sajnos 2009-ben egy tűzvész súlyos károkat okozott, viszont hamar sikerült újjáépíteni és a kolostor ma szinte pontosan úgy néz ki, mint 1000 évvel ezelőtt. A kolostorban egyébként a mai napig szerzetesek élnek, így ha odalátogatunk ne lepődjünk meg, hogy ha a hűtőmágnest egy szerzetestől vásároljuk.

A kolostor talán az elképesztően szép faikonosztáza miatt népszerű, melyet egy környékbeli művész Petre Filipovic készített. A Bigorski-ban emellett található egy eredeti még az 1020-as évekbeli ikon, melynek azt mondják, hogy gyógyító hatása van.

A macedón ortodox kolostorba autóval lehet eljutni, a főútról lekanyarodva egy igen meredek úton kell felmenni. Érdemes ellátogatni erre a különleges helyre. A Sveti Jovan Bigorski kolostort minden macedóniai utazásunk során meglátogatjuk. Ha szeretnéd felfedezni Macedóniát, csatlakozz nyári utazásainkhoz, kövesd a weboldalunkat a részletekért. (Kapcsolat: balkaninfo.hu@gmail.com)