Útibeszámoló a 2023 július 24-28. közötti macedóniai utazásunkról, mely során Ohrid és környéke volt a középpontban, de Szkopje legszebb helyei sem maradtak ki.

Az utazás részletes programja a linkre kattintva olvasható. 

Az első napon Budapestről Szkopjébe utaztunk a WizzAir menetrendszerinti járatával, majd külön modern kis buszunkkal utaztunk Ohrid városába, útközben megismerhették az utasok az ország történelmét, kultúráját, illetve, hogy Macedóniának, Makedóniának vagy Észak-Macedóniának kell hívni? Az esti érkezés után még sokan egy esti sétát tettek az egyáltalán nem álmos Ohridban.

Második napot teljesen Ohridban töltöttük, melynek első részében a résztvevők felfedezhették a város legszebb helyeit, megismerhették történelmét. A városnézést a kikötőben kezdtük, majd az óvárosban több helyszínt érintettünk, mint például a Papírmúzeumot, ahol bemutatták a papírkészítést, illetve egy Gutenberg nyomda replikája is található a múzeumban. A Sveti (Szent) Szófia templom Macedónia egyik legrégebbi temploma, mellette pedig a Kanevche ház is különleges látnivalója Ohridnak. Ezután pedig a sokak által várt pillanat következett, Macedónia ikonikus helyszínére, a legtöbbször ábrázolt Sveti Jovan Kaneo templomhoz látogattunk. A Balkán első egyetemének helyszíne a Plaosnik és az Ohridi Szent Kelemen által építtetett Sveti Pantelejmon templomhoz mentünk és megnéztük a város legmagasabb pontján található Sámuel cár várát is, innen csodás kilátás nyílt a városra és a tóra.  Kora délutántól pedig mindenkinek szabadideje volt, strandolás, pihenés, szuvenír vásárlás, mindenre jutott idő. Este pedig egy különleges program várt ránk, ugyanis egy borkóstolóval egybekötött hajókázáson vettünk részt naplemente idején. A szuper program után pedig a csoport több tagja egy tóparti étterembe tért be.

A harmadik napon sem hagytuk el az Ohridi-tavat. Először az őskori emlékeket bemutató Múzeum a vizent néztük meg, mely egy különleges látványosság, melyet sokan kihagynak. Ezután felfelé vettük az irányt a Galicsica Nemzeti Parkba, ahonnan 1580 méter magasságról egy kilátóponról tekintettünk le a Balkán legidősebb és legmélyebb tavára. A csodálatos kilátás és csoportkép után pedig a tó déli csücskén található több, mint 1000 éve alapított Sveti (Szent) Naum kolostorhoz látogattunk, ahol szabadidő során lehetett felfedezni a kolostort és a mellé épült komplexumot. A napot pedig egy tanyán (Ramne) zártuk Ohrid városa mellett, ahol organikus ételeket ettünk egyenesen a tanyáról, amit vendéglátónk aznap készített el. 15 féle étel olajfák alatt, korlátlan mennyiségű itallal. Olyan élményben lehetett része mindenkinek, amilyenben egy átlagos turistának aligha.

Két teljes nap után az Ohridi-tó mentén elhagytuk a tóvidéket és a macedón főváros Szkopje felé vettük az irányt. Előtte azonban megnéztünk még egy különleges mecsetet Tetovo városában, a Festett avagy Színes mecsetet mind kívülről, mind belülről különleges, amit sokan kihagynak, de mi nem tettük. Ezután a Szkopje melletti festői szépségű Matka-kanyonba látogattunk, itt szinte mindenki hajókázni indult, ahonnan tökéletesen be lehetett látni a hatalmas hegyeket, miközben élvezi a vizet, a szelet és a kilátást az ember. A kanyonban található Vrelo barlangba is el lehetett látogatni, ami a világ legmélyebb vízalatti barlangja lehet. A délutáni órákban érkeztünk meg Szkopjébe, ahol megnéztük a város legszebb helyeit, köztük a régi vasútállomás épületét, melynek órája megállt a város jelentős részét elpusztító földrengéskor 1963-ban, Teréz Anya emlékházát, a főteret és a Szkopje 2014-es terv során épített hatalmas épületeket, hidakat és szobrokat és végül, de nem utolsó sorban Európa második legnagyobb bazárját, az Öreg bazárt és annak törökkori kincseit. A macedóniai utazás pedig egy finom vacsorával és rakija-zással zárult.

 

 

Az ötödik napon a délelőtti órákban repülővel utaztunk vissza Budapestre, bízunk benne, hogy mindenki élményekkel tele.

Köszönjük minden utasnak, hogy minket választott, reméljük tetszett az utazás és reméljük még találkozunk!

Az utazásról készült képgaléria a linkre kattintva látható. 

Fedezd fel velünk Macedónia legszebb helyeit!