Útibeszámoló a 2023 július 31 augusztus 4. közötti macedóniai utazásunkról, mely során Ohrid és környéke volt a középpontban, de Szkopje legszebb helyei sem maradtak ki.

Az első napon Budapestről Szkopjébe utaztunk a WizzAir menetrendszerinti járatával, majd külön modern kis buszunkkal utaztunk Ohrid városába, útközben megismerhették az utasok az ország történelmét, kultúráját, illetve, hogy Macedóniának, Makedóniának vagy Észak-Macedóniának kell hívni? Előtte még viszont megálltunk Tetovo-ban, ahol megnéztünk egy különleges és gyönyörű mecsetet, melynek neve Festett mecset. Az esti érkezés után még betértünk egy hangulatos étterembe Ohridban, ahol megkóstolták sokan a tradicionális ételeket és borokat. Ohrid este pedig legalább annyira hangulatos, mint nappal.

A második napon az Ohridi-tó menti látnivalókat fedeztük fel! Először a tó őskori emlékeit bemutató Múzeum a vizen nevezetű helyre látogattunk, ahol megnézhettük milyen lehetett az élet 3000 évvel ezelőtt, továbbá megcsodálhattuk a tiszta vizű tavat, mely inkább tengerre hasonlít. Utána a Preszpa és az Ohridi-tó között található Galicsica Nemzeti Parkba látogattunk, ahol szerpentineken keresztül jutottunk el az 1580 méter magasan található kilátópontra. Itt volt idő megcsodálni a környező hegyeket és az alattunk levő tavat. Leereszkedve a hegyekből következett a Szent Naum kolostor, melyet több, mint 1000 éve alapítottak. A misztikus kolostor megtekintése előtt még egy hajókázáson is részt vettünk egy kristálytiszta forrásvizen. A kolostornál bőven akadt idő strandolni, élvezni a kilátást, vásárolgatni. A kolostor után visszafelé Ohrid városa vettük az irányt, de előtte még megálltunk egy csodaszép tanyán (Ramne), ahol 15 féle ételt kóstolhattak meg a résztvevők, mindegyike organikus a tanyáról vagy a környékről származik. Olyan élményben lehetett része mindenkinek, amilyenben egy átlagos turistának aligha. A kora esti órákban pedig jól lakva tértünk vissza Ohrid városába.

A harmadik napon Ohrid városában maradtunk és felfedeztük az óváros legszebb helyeit. A kikötőben megcsodálhattuk a történelmi város látképét. Az óváros alsó részén számos látnivalót megnézhettek a résztvevők, köztük a Robev házat, a Papírmúzeumot és az ország egyik legrégebbi templomát a Szent Szófia templomot és a mellette található “Lámpás” házat. Ezután elindultunk felfelé Macedónia ikonikus látnivalójához a Sveti Jovan Kaneo templomhoz, ahol egy kicsit pihentünk, fotózkodtunk, majd tovább indultunk a Balkán első egyeteméhez, a Plaosnik-hoz és az ott található Sveti Pantelejmon templomhoz, ahol egy kávé/sör/fagyi mellett lehetett élvezni a kilátást. Kilátás, hát abban volt része, aki ellátogatott a város legmagasabb pontjára, Sámuel cár várához. Délután mindenki a strandra vonult, ahol volt idő strandolni, sörözni, pihenni és vásárolgatni is. Este pedig egy különleges program várt mindenkire, ugyanis egy borkóstolóval egybekötött hajókázáson vettünk részt a naplemente megcsodálásával. A borok után vidáman és felfrissülve tértünk be egy tóparti étterembe halakat enni.

A negyedik napon elhagytuk a sokak által kedvelt Ohrid-ot és a macedón főváros Szkopje felé vettük az irányt, előtte azonban a résztvevők sok információt megtudhattak az országról, és megálltunk egy festői szépségű kanyonnál, a Matka-kanyonnál, ahol sokan a hajókázást választották. A kanyonban található Vrelo barlangba is el lehetett látogatni, ami a világ legmélyebb vízalatti barlangja lehet. A délutáni órákban érkeztünk meg Szkopjébe, ahol megnéztük a város legszebb helyeit, köztük a régi vasútállomás épületét, melynek órája megállt a város jelentős részét elpusztító földrengéskor 1963-ban, Teréz Anya emlékházát, a főteret és a Szkopje 2014-es terv során épített hatalmas épületeket, hidakat és szobrokat és végül, de nem utolsó sorban Európa második legnagyobb bazárját, az Öreg bazárt és annak törökkori kincseit. A macedóniai utazás pedig egy finom vacsorával és rakija-zással zárult.

Az ötödik napon a délelőtti órákban repülővel utaztunk vissza Budapestre, bízunk benne, hogy mindenki élményekkel tele.

Köszönjük minden utasnak, hogy minket választott, reméljük tetszett az utazás és reméljük még találkozunk!

Az utazásról készült képgaléria a linkre kattintva látható. 

Fedezd fel velünk Macedónia legszebb helyeit!