Mit érdemes enni Albániában, mik a legnépszerűbb és kihagyhatatlan ételek, amiket muszáj megkóstolni, ha az ember a sasok földjén jár?

Elindítunk egy új sorozatot itt a Balkaninfo-n, amelyben bemutatjuk a különböző balkáni országok gasztronómiáját! Az első részben bemutatjuk Albánia legjobb ételeit! Vannak tradicionális albán ételek, melyeket máshol nem találunk, van török és van görög eredetű étel is, de még nicaraguai is! Te a 10-ből hányat kóstoltál?

Érdekel Albánia top 10 látnivalója? Kattints a linkre és nézd meg, te már hány helyen jártál a 10-ből.

Következő rész: Macedónia legjobb ételei (top 10)

1. FERGESE 

Albánia egyik legnépszerűbb étele a fergese, amit albán lecsóként is szoktak nevezni. Érdekessége, hogy sokféleképpen készítik, de mindig finom lesz. Albániában, akárcsak minálunk sokféleképpen készítik a lecsót, tájegységenként más összetevők kerülnek bele. Ami közös: paprika, paradicsom, fokhagyma, vöröshagyma, só, bors, pirospaprika és a nálunk ismertnél könnyebb szerkezetű túró. A legjobb, ha máz nélküli agyagedényben sütve próbálják ki!

Ezt az albán specialitást akár otthon is elkészítheted! Fergese receptje

2. TAVE KOSI

A tavë kosi albán nemzeti étel, joghurtban sült bárány. A név albánul joghurtos tálat, cserépedényt jelent. Népszerű Görögországban és Törökországban is. Albánia Elbasan nevű városából származik, ahol tavë Elbasani néven is ismert. A tavë kosi alapanyagai: bárányhús, joghurt, vaj, tojás és liszt.

A tave kosi elkészítése, receptje

3. PISPILI

A Balkánon odáig vannak a különböző pitékért, Albánia leghíresebb pitéje pedig a pispili (ejtsd piszpili), amely kukoricalisztből készül és alapvetően egy spenótos-fetás pite. Pékségekben találkozhatunk vele a leggyakrabban.

4. FLIJA

A Flija nem csak Albánia, de Koszovó egyik nemzeti étele is, eredete utóbbihoz köthető, de Albániában is nagyon népszerű. Ránézésre könnyedén gondolhatja az ember, hogy ez olyan, mint a burek. Nem is tévedhetne ennél nagyobbat … A flija az albánok palacsintája. Tradicionálisan úgynevezett szácsban készítik, ebben a Balkánon több ételt is sütnek. Vastagabb palacsintarétegeket raknak egymásra és kenik meg tejföllel, tejszínnel, vajjal.
A név fordítása “áldozat”. Március 17-ét a “Flija-napnak” tartják, amikor a családok meghívják rokonaikat a flia elkészítésére és elfogyasztására.

 

5. QOFTE

Albánia (és az egész Balkán) gasztronómiájára nagy hatással volt Törökország és a sok évszázados oszmán uralom, így sok olyan ételt is találunk, melyet a törököknél is megtalálunk, vagy nagyon hasonlít rá. A qofte is ilyen, amelyet húsgombócnak is szoktak hívni, általában grillen készítik bárányhúsból.

6. SPECA TË MBUSHURA

Mondjuk azt, hogy ez az albán töltött paprika? Igen, végül is hasonlít rá, de azért nem pont olyan. A „Speca të mbushura” egy autentikus albán étel, amelyet darált marhahússal, hagymával, fűszernövényekkel, rizzsel és paradicsomszósszal töltött paprikából készül. A töltött massza a régiótól és a főzőtől függően különböző kombinációban készülhet.

7. TRILECE

Az előző ételnél említettük, hogy Törökország és Albánia gasztronómiája között találunk átfedést és hasonló ételeket, de van egy másik ország, ahonnan szintén hoztak be. Soha nem találjátok ki! Ez Nicaragua!
Jogosan kérdezhetitek, hogyan került a trilece (ejtsd trilecse) Nicaraguából Albániába? Ezt azonban nem lehet pontosan tudni. Az albán konyha egyik különlegessége az úgynevezett háromtejes sütemény, amely annyira kedvelt, hogy a térség más országaiban is örömmel átvették. Nem véletlen, hiszen olyan lágy és puha, hogy szétolvad a szájban, a tetejét pedig krémes karamellréteg fedi. A trilece szó szerint három tejet jelent, mivel eredetileg háromféle tejből (tehén, kecske, birka) készült. Ma már a tehéntejes változat az elterjedt, a név azonban továbbra is ráillik, mert három formában is kerül tej ebbe a fantasztikusan lágy ízű és állagú, rezgős süteménybe. Ezt a finomságot több balkáni országban is megtaláljuk (pl. Macedónia, Törökország, Koszovó).

Szeretnéd otthon is élvezni? Készítsd el!

8. PETULLA

Szintén több balkáni országban megtaláljuk az étel hasonló verzióját. Ami Görögországban a loukoumades, az Albániában a petulla, persze vannak különbségek, a görögöknél mézzel eszik általában, Albániában porcukorral, lekvárral (néha mézzel is) eszik. Formája is más lehet az olajban kisütött finomságnak.

9. TAVE DHEU

A “tavë” edényt jelent, a “dheu” pedig földet, agyagot. Tehát a tavë dheu-t úgy fordíthatjuk, hogy agyagedényben készült étel. Mivel az agyagedény nagyon tartja a hőt, mikor kihozzák, az étel még rotyog. Nem csak hússal, de mindenféle zöldségekkel is készítik.

10. ALBÁN BUREK

Bárhol járunk a Balkánon érdemes megkóstolni a helyi burekot, ez így van Albániában is. Van húsos, spenótos, sajtos-túros, póréhagymás és még sok-sok verziója. Nem mondható tehát tradicionális albán ételnek, de a burek minden országban kicsit más, így nem érdemes kihagyni, ha az ember Albániában jár.

Remélem kedvet hoztunk Albániához, vagy pedig néhány hasznos tippet tudtunk adni az utazáshoz! Az albán ételek tehát finomak és rendkívül színesek, így mindenki megtalálhatja a kedvencét. Természetesen ezen felül is találunk sok albán hagyományos ételt, mint Shëndetli, Tave Peshku vagy az Imam Bayildi.

Az ételek nem kedvelési, hanem random sorrendben vannak, ahogy eszembe jutott.