Albánia egyik legnépszerűbb étele a fergese, amit albán lecsóként is szoktak nevezni. Érdekessége, hogy sokféle képpen készítik, de mindig finom lesz.
Albániában, akárcsak minálunk sokféleképpen készítik a lecsót, tájegységenként más összetevők kerülnek bele. Ami közös: paprika, paradicsom, fokhagyma, vöröshagyma, só, bors, pirospaprika és a nálunk ismertnél könnyebb szerkezetű túró. A legjobb, ha máz nélküli agyagényben sütve próbálják ki!
Tartósítják is, ekkor a a felaprított zöldségeket összekeverik a túróval, üvegbe rakják, egy nagyon kevés ecetet tesznek rá és felöntik annyi olívaolajjal, hogy ellepje az egészet.
- 6 paradicsom (meghéjazva)
- 6 kápia paprika
- 1 lilahagyma
- olíva olaj
- 1/2 fej fokhagyma
- pirospaprika
- só, bors, bazsalikom, oregano
- 3 tojás
- 15 dkg feta sajt
- 15 dkg túró
Elkészítése:
1. A fergese elkészítés nagyon egyszerű. Az elején a paprikát megdinszteljük.
2. Ha az elkészült, félre rakjuk és a serpenyőben a hagymát és a meghéjazott paradicsomot kb 15 percre készre főzzük. Hozzáadunk borsot, sót, bazsalikomot és oregánót.
3. Ezután következhet a paprika, a feta sajt és a túra hozzáadása.
4. A végén 3 tojás, melyet előtte felvertük, hozzáadjuk a serpenyőben rotyogó finomságokhoz és várunk míg nem el nem készül.