Albánia egyik legnépszerűbb étele a fergese, amit albán lecsóként is szoktak nevezni. Érdekessége, hogy sokféle képpen készítik, de mindig finom lesz.

Albániában, akárcsak minálunk sokféleképpen készítik a lecsót, tájegységenként más összetevők kerülnek bele. Ami közös: paprika, paradicsom, fokhagyma, vöröshagyma, só, bors, pirospaprika és a nálunk ismertnél könnyebb szerkezetű túró. A legjobb, ha máz nélküli agyagényben sütve próbálják ki!

Tartósítják is, ekkor a a felaprított zöldségeket összekeverik a túróval, üvegbe rakják, egy nagyon kevés ecetet tesznek rá és felöntik annyi olívaolajjal, hogy ellepje az egészet.

Hozzávalók kb. 4 főre:
  • 6 paradicsom (meghéjazva)
  • 6 kápia paprika
  • 1 lilahagyma
  • olíva olaj
  • 1/2 fej fokhagyma
  • pirospaprika
  • só, bors, bazsalikom, oregano
  • 3 tojás
  • 15 dkg feta sajt
  • 15 dkg túró

Elkészítése:
1. A fergese elkészítés nagyon egyszerű. Az elején a paprikát megdinszteljük.
2. Ha az elkészült, félre rakjuk és a serpenyőben a hagymát és a meghéjazott paradicsomot kb 15 percre készre főzzük. Hozzáadunk borsot, sót, bazsalikomot és oregánót.
3. Ezután következhet a paprika, a feta sajt és a túra hozzáadása.
4. A végén 3 tojás, melyet előtte felvertük, hozzáadjuk a serpenyőben rotyogó finomságokhoz és várunk míg nem el nem készül.