Enni Szlovéniában lehet, biliárdozni már Horvátországban.

A Condé Nast Traveler számolt be régebben a „Kalin” nevű fogadóról, amely a horvát-szlovén nemzetközi határon fekszik. Amikor Jugoszlávia 1991-ben felbomlott, a két ország közötti új határt egy apró patak mentén húzták meg, amely a szlovén Obrezje városkát elválasztotta a horvát Bregana városától.

Egy rusztikus helyi fogadó, a Kalin közvetlenül a határon helyezkedik el. Tulajdonosa Sasha Kalin – egy szlovén apa és egy horvát nő fia – világoszöld vonalat festett a padlóra, ezzel jelezve a vendégek számára, hogy hol húzódik a fogadón belül a nemzetközi határ. A vendéglátóegység étterem része Szlovéniához tartozik, viszont, ha valaki biliárdozni szeretne vagy meglátogatni a mosdót, azt már Horvátországban teheti meg.  

A cikkből kiderül, hogy mind a két nemzet határvédői képviseltetik magukat a környéken, ha rossz irányba indulnál haza a horvát állam emberei hamar visszafordítanak.

Egy multinacionális bárt vezetni – a semmi közepén – elég húzós. Kalin Szlovéniában fizet adót, de külön-külön van horvát és szlovén telefonszáma is. Nincs túl sok horvát vendége most, mivel muszáj útlevelet felmutatniuk a bejárati ajtónál, így csak szlovén sört tart raktáron.