Csodaszép felfedezetlen természeti kincsek, Kusturica hangulatos világa és forgatási helyszínei, gasztro élmények és számos ismeretlen rejtett látnivaló? Irány Szerbia nyugati része!

➡ Az utazás során ezek várnak rád!
– Természeti kincsek ⛰ Ház a Drinán, Stopice-barlang, Gostilje-vízesés, Zlatibor és Mokra Gora
– Kusturica és “Az élet egy csoda” filmforgatási helyszíne, Shargani 8-as élményvonatozás ???? és a rendező faluja, Drvengrad
– Sirogojno skanzen és a gyapjú
– Belgrádi rövid városnézés: Nándorfehérvári vár és a belváros
– Szerbia kultúrájának, történelmének megismerése
– Szerb gasztro élmények

“Az élet egy csoda”

➡ Időpont: 2025 tavasz

RÉSZLETES PROGRAM

HÁZ A DRINÁNMit keres egy ház a folyó közepén? Ez egy jogos kérdés Nyugat-Szerbia egyik leghíresebb látnivalóját látván, ami egy sziklán álló házikócska. Az első házat 1968-ban építették bajina bastai fiúk, akik távol akartak kerülni mindentől és mindenkitől, de a duzzadó folyó elsodorta a fadeszkákat, amelyekből a ház készült. A hetedik ház viszont fennmaradt, de miért? Az utazás során kiderült. A Ház a Drinán egy furcsa látnivaló csodás természeti közegben. Számos szuper étterem is található itt, ahol szerb tradicionális ételeket lehet enni.

 

ZLATIBOR

Zlatibor a térség központja, és nekünk is az lesz – az utazás során itt lesz a szállásunk. Egy hangulatos kis város rengeteg étteremmel, festői környezetben, hatalmas hegyekkel és erdőkkel körülvéve. Lesz lehetőség sétálni a mesterséges tó körül, szórakozni vagy pihenni. Zlatiborban mindenki megtalálja a kedvenc helyét, időtöltését.

 

 

 

BELA VODA

Egy hangulatos kis hely a Mokra Gora-n, ahol mindenképp érdemes megállni, kis patak és egy kis ortodox templom is található itt. Úgy tartják, hogy a víz a szem és gyomorproblémák ellen is jótékonnyal hatással bír, ezért érdemes inni belőle. Mi sem hagyjuk ki ezt a látnivalót!

 

 

 

DRVENGRAD – KUSTURICA FALUJA

Az utazás egyik top látnivalója lesz Drvengrad, azaz Emir Kusturica híres filmrendező faluja. A környéken forgatta “Az élet egy csoda” című filmjét, amikor is annyira bele szeretett a környékbe, úgy döntött saját falut épít, ami tökéletesen átadja a Kusturica-hangulatot, fából készült hangulatos házikók, régi autók. Drvengradban van étterem, templom, szálloda és börtön is, persze utóbbi csak díszlet. Emellett számos helyi árus is színesíti a falut, nem beszélve a gyönyörű kilátásról.

SHARGANI 8-AS ÉLMÉNYVONATOZÁS

Drvengrad-nál nem ér véget a Kusturica-nap, ugyanis részt veszünk egy élményvonatozáson is. A Shargani 8-as egy nyolcast leírva megy végig alagutakon keresztül a hegyekben, menet közben pedig beszélgetünk majd a Kusturica filmekről és élvezzük a kilátást. Természetesen a vonat több helyen meg is áll majd, köztük “Az élet egy csoda” című film egyik forgatási helyszínén is, a vasútállomáson, melyik a film ikonikus épülete.

 

STOPICA-BARLANG

A Stopica Szerbia leghíresebb barlanja, mely furcsa “kádairól” híres. A hangulatos erdős séta után egy hatalmas barlangnyílás jelzi nekünk a célt. Bár a Stopica-barlang nem gazdag cseppkövekben, mégis van néhány egyedi geológiai jellemzője. Számos különböző méretű és mélységű mészkőkádat figyelhetünk meg, a legnagyobbak akár hét méter mélyek is lehetnek. Külön érdekesség, hogy még egy vízesés is van a barlangban!

 

SZIROGOJNO 

Hangulatos régi házak és gyapjúpulóver – ezek várnak ránk Sirogojno településen, ahol először megnézzük a skanzent, ahol megnézhetjük a térségre jellemző faházakat kívülről-belülről, milyen tárgyakat használtak, hogyan éltek – betekintést nyerhetünk a szerb falusi életérzésbe. Sirogojno viszont nem csak a skanzenről híres, hanem a jó minőségű gyapjúról is, amely messze földön híres. Akár otthonra is vehetünk magunknak majd bármilyen gyapjú ruhadarabot. Egy szuper szerb étterembe is ellátogatunk majd itt!

GOSTILJE-VÍZESÉS

Hatalmas hegyek, dombok, zöld erdők amerre a szem ellát, furcsa barlang, mi hiányzik még a természeti látnivalók közül? Hát, egy jó vízesés! A Gostilje-vízeséssel pedig ezt is kipipálhatjuk, a természet ölelésében folydogáló víz csodás hangulatot teremt. Bár a képeken picinek és nem túl látványosnak tűnik, de valójában hosszan folyik le a hegy oldalban és kihagyhatatlan látnivaló Szerbia nyugati vidékén.  A lépcsőkön bandukolva úgy érzi az ember, mintha egy tündérmesében lenne.

 

 

BELGRÁD – NÁNDORFEHÉRVÁRI VÁR 

A sok-sok természeti látnivaló mellett a programot tovább színesíti a történelem, ezért is látogatunk el Belgrádba! A szerb fővárosban megnézzük az 1456-os diadalról híres Nándorfehérvári várat. A vár felfedezése közben megismerheted Belgrád történelmét és a győztes csata részleteit. Nem maradnak ki a belváros legszebb helyei sem, a sétálóutcán nem csak vásárolni érdemes, hanem számos történelmi épületet is meg lehet figyelni.

 

SZERB GASZTRO ÉLMÉNYEK

Ha Szerbia, akkor finom ételek és szuper italok. Az ország híres szuper faszénen grillezett húsairól, csevapcsicsa, pljeskavica, Karagyorgyevics-szelet, melyhez tökéletes párosul az ajvár és a kajmak. Az ismert ételeken felül is számos finomságot rejt a szerb gasztronómia, melyeket lesz lehetőségünk megkóstolni, mert az utazás során több közös étkezés is lesz. Ha pedig italok, akkor kötelező megemlíteni Szerbia büszkeségét a sljivovica-t (szilva rakija)! Éhes senki nem marad az utazás során! 🙂

Napi tervezett bontás:

  1. nap: Érkezés Belgrádba repülővel reggel, Nándorfehérvári vár és a sétálóutca, ebéd Belgrádban, utazás Szerbia nyugati részéra, Ház a Drinán megtekintése, kora este szállás elfoglalása Zlatiborban, este szabad program.
  2. nap: Kusturica-nap: Bela Voda templom, Drvengrad  és Shargani 8-as élményvonatozás
  3. nap: Stopica-barlang, Sirogojno, Gostilje vízesés
  4. nap: Utazás Belgrádba a repülőtérre, a kora délutáni órákban utazás repülővel Budapestre

(Ez csak egy tervezet, mely kis mértékben változhat)

MIÉRT UTAZZ VELÜNK?

Az ismertebb látnivalókon túl megmutatjuk a térség rejtett értékeit, elviszünk olyan helyekre is, ahova másképpen nehezen jutnál el. A Balkánhoz személyesen kötődve többet tudunk a régióról, így nem csak a „kötelezőket” tudhatod meg, hanem mindazt ami színesíti, gazdagítja a térség megértését: helyi ízeket, szokásokat, történeteket. Az élményekre helyezzük a hangsúlyt, biztosítva elegendő szabadidőt a területek önálló felfedezéséhez is.

A túrát Kalcakosz Tamás vezeti, de Szerbiában csatlakozik majd hozzánk egy helyi idegenvezető is. Az utazás kezdetén Budapesten, a repülőtéren lesz a találkozó.

Túra nehézsége: A túra során könnyebb séták lesznek, nem sietünk sehova sem! Egy-két látnivalót csak lépcsőkön keresztül lehet megközelíteni, de az út bármilyen korosztály számára teljesíthető.

Az utazás társszervezője a szerbiai utazások specialistája, a Szerbia Magyarul csapata.

 

RÉSZLETEK

IDŐPONT: 2025 tavasz

UTAZÁS:
Budapestről Belgrádba és vissza az AirSerbia menetrendszerinti járatával
Szerbián belül külön, modern kisbusszal (20 fős)

SZÁLLÁS:
3 éjszaka Zlatiborban

ÉTKEZÉSEK:

RÉSZVÉTELI DÍJ: HAMAROSAN!

FIZETÉSI RÉSZLETEK:
Az utalási adatokat jelentkezéskor küldjük.

Lemondási feltételek:

 

JELENTKEZÉS:

Előzetes érdeklődés: balkaninfo.hu@gmail.com

Az utalási adatokat jelentkezéskor küldjük.
További információ a 06 30 623 1644 telefonszámon is kérhető Kalcakosz Tamás túravezetőtől.

 

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK:

Fizetőeszköz, fizetés: szerb dinárforinttal nem lehet fizetni. Kártyával általában lehet fizetni (de kisebb boltokban és kisebb éttermekben nem). Euróval is lehet sok helyen fizetni, de kisebb boltokban nem.

Pénzváltás: Nem érdemes itthon dínárt venni a rossz árfolyam miatt, Belgrádban és Zlatiborban számos helyen lehet eurót dínárra váltani. Azaz a magyar forintot váltsuk át euróra Magyarországon és azt tudjuk majd kint átváltani szerb dínárra.

Árak: Szerbia árai nagyjából megegyeznek a magyarországi árakkal, néhány dolog valamivel olcsóbb.

Okmányok: Érvényes személyi igazolvány vagy útlevél