A jubileumi Szerb Kultúra Hónapja rendezvénysorozat keretében tartotta prezentációját a Belgrádi turisztikai hivatal. A bemutató apropóját az adta, hogy negyvenhárom év után tér vissza szülővárosába, Belgrádba Marina Abramovic performanszművész, akinek kiállítása nyílik a szerb fővárosban. A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség.

Abramovic utoljára 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint „végleg”. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A Száva és a Duna torkolatában lüktető szerb főváros egyre markánsabb helyet foglal el Európa turisztikai térképén, s az utóbbi években jelentős turisztikai növekedésről számolhat be.