2019 október 4 és 6 között rendezik meg a Budapest Ritmo Fesztivált, ahol számos balkáni fellépő is lesz.

Október 3-án lesz a 0. napja (Showcase) a rendezvénynek a Szimpla Kertben, amikor több balkáni fellépő is lesz.
16.30-tól a zágrábi Kazan (Horvátország) fiatal de tapasztalt tagjai a Nyugat-Balkán dallamkincsét teszik maivá, nyers és melankolikus intenzitással. Utána rögtön a harmonika és cselló experimentális duója következik. A ¡Nosnach (Magyarország) filmszerű utazásra hív a tango, klezmer, sanzon, és balkáni dallamok határvidékén.

18.30-tól a Naked (Szerbia) igazi szerelemprojekt jön, akiket pont annyira szeret a közönség, mint amennyire a belgrádi banda szeret zenélni. Jazz, funk, swing és balkáni ritmusok szabadon áradó elegye. A Babra (Magyarország) zenekart ismerhetik a balkáni zene magyarországi kedvelői.

Őket a török-szerb-brit SHE’KOYOKH követi, akik Çiğdem Aslan igéző hangja mellé vérpezsdítő dallamokat kevernek Törökországtól Közép-Európáig.

A 0. nap rendezvényei ingyenesek, részletek itt.

Október 5-én az Akváriumban is balkáni programok várhatók

Maria Mazzotta és Redi Hasa formabontó olasz-albán duója a balkán és délolasz dallamok, hangulatok és ízek egymásra találása. Az ének-cselló páros mély rétegekből, ősi dallamfoszlányokból és szabad imprókból építkezik és alkot teljesen egyedi, szenvedélyes és játékos zenét.

Boban Marković fia és zenekara, a Marko Marković Brass Band táncoltatja meg a közönséget a jól ismert dallamokra.
Részletek itt.