Johannes Hahn európai uniós bővítési biztos valószínűnek tartja, hogy legközelebb Szerbia és Montenegró csatlakozhat az Európai Unióhoz.

Hahn a Reuters hírügynökségben pénteken megjelent interjúban arról beszélt, hogy több évig tartó toporgás után az EU felgyorsítsa hat nyugat-balkáni ország belépését. Utalva a berlini fal leomlása után kezdődött keleti bővítésre, Hahn azt mondta, itt az ideje, hogy befejeződjék az 1989-ben megkezdett munka.

Az unió Szerbia és Montenegró számára kitűzte a 2025-os jelképes csatlakozási dátumot, amely Hahn szerint “reális, de nagyon ambiciózus”.

“Vagy stabilitást exportálunk a térségbe, vagy instabilitást importálunk onnan” – fejtette ki Hahn. Azzal érvelt, hogy a csatlakozási folyamat a legjobb eszköze a korrupció, a szervezett bűnözés és az önkényuralmi veszély elleni harcnak a térségben. Ilyen szempontból Szerbia szerepe kulcsfontosságú, mivel térségbeli befolyása elősegítheti a máshol zajló reformfolyamatokat.

Johannes Hahn februárban látogat Szerbiába, azt követően, hogy az Európai Bizottság február 6-án közzéteszi balkáni stratégiáját.