A Drina folyó közepén áll egy ház, mely ikonikus jelképévé vált Szerbiának. Habár már egy ideje ott áll, köztudatba csak néhány éve került. 

A legenda szerint Marko Kraljevic szerb hős egy követ dobott a Drina folyó közepébe, hogy hűséges lova, Sarac ne lépjen vízbe, erre a kőre épült a ház a Drina folyón.

Ha nem hiszünk a legendáknak, akkor íme egy kézzelfogható indoklás: Az első házat 1968-ban építették bajina bastai fiúk, akik szerettek volna távol kerülni mindentől és mindenkitől. Az elején csak napozni akartak a sziklán, de a durva felülete és egyenetlen szélei miatt nem éppen a legkényelmesebb hely, ezért úgy döntöttek, hogy hoznak néhány fadeszkát. Miután sikerült kényelmes fekvőfelületet építeni, már az árnyék hiánya kezdte el őket zavarni, így néhány deszkát függőlegesen is felállítottak. Ekkor született meg az ötlet.

A folyó azonban hatszor is elsodorta a házat. A hetedik megmaradt annak az építészeti bölcsességnek köszönhetően, hogy az elülső és hátsó falak nélkül építették meg a házat, így amikor a folyó feldagad, a víz egyszerűen áthalad a házon, anélkül, hogy lebontaná azt.

Miközben a ház már egy ideje itt áll, turisták nem ismerték egészen addig, amíg a National Geographic beszámolt az épületről.

A ház mára népszerű úticél lett a turisták körében is, de a szerbek is előszerettel járnak ide. Számos étterem is van itt. Minden év nyarán itt rendezik meg a Drinai regattát.  Drina regatta Bajina Baštaban gyűjti egybe a folyó és a jó társaság szerelmeseit. A több kilométeres, színes gumicsónakok és egyéb vízi járművek menetét ital, étel és zene társaságában élvezik. Mégis, maga a karnevál hangulata, a társasági élet a legelragadóbb, itt régi barátságok újulnak meg és könnyen köttetnek újak, leggyakrabban a szomszédos hajó legénységével. A rendezvény öt napig, általában szerdától vasárnapig tart. A leglátogatottabb a szombati nap, amikor a hagyományoknak megfelelően a fő esemény, azaz a nagy drinai ereszkedés zajlik.

2024. május 17-20. közötti Szerbia természeti kincsei utazásunk során ellátogatunk a Ház a Drinánhoz is, illetve felfedezheted Nyugat-Szerbia legszebb helyeit Kusturica hangulattal fűszerezve. Részletes programja az útnak a linkre kattintva olvasható.