A leghíresebb montenegróinak, Njegosnak a mauzóleuma a Lovcen hegy tetején található – különleges látványosság.

A Lovcen hegység a Kotor öböltől délkeletre fekszik. A Lovcen hegy és annak 62 négyzetkilométeres körzete 1952-től védett terület, Lovcen Nemzeti Park néven. Legmagasabb pontjai a Štirovnik (1749 m) és a Jezerski (1657 m). A Lovcen Nemzeti Park növényvilága egyedülálló, sziklás legelők, gyér erdei növényzet és számos speciális gyógynövény jellemzi.

A Lovcen hegy legfontosabb látnivalója a Jezerski hegy tetején fekvő Njegos mauzóleum. A misztikus kinézetű építmény különös történettel rendelkezik. II. Petar Petrović-Njegoš 1813 és 1851 között élt. Ő volt a leghíresebb montenegrói költő, filozófus, Montenegró püspöke. Még életében egy kis kápolnát épített a Jezerski hegy tetejére. Kívánsága az volt, hogy a saját kápolnájába temessék el.

Ez így is történt, de az Osztrák-Magyar Monarchia 1916-ban megtámadta Montenegrót. A kápolna mellé egy hadi bázist épített a montenegrói hadsereg. Ezt az Osztrák-Magyar Monarchia kilőtte, így Njegoš megmaradt földi maradványait átszállították a Cetinje kolostorba. A ma látható mauzóleumot 1970-ben építették, s visszahozták ide Njegos földi maradványait. A Njegos mauzóleumot – a köznyelvben Lovcen mauzóleumnak is nevezik – Montenegró legszebb látnivalói között tartják számon.