A Kék barlang egy olyan, a tenger által a sziklába vájt üreg, ami csak tengeri úton közelíthető meg. Igazi attrakció a turisták számára. Herceg Novitól nem messze található, a Zlatna Luka szurdok valamint a Mokra Gora fok zárja közre e csodás képződményt.

Két bejárata van: egy szélesebb és viszonylag alacsony, valamint egy szűk, de magas bejárat. Nyáron turistahajók tucatjai indulnak a barlanghoz, vagy ejtik útjukba egy hosszabb túra során. A barlang olyan tágas, hogy egyszerre akár több kishajó is elfér benne. Általában a szélesebb bejárat felől közelítenek a hajók, viharos idő esetén azonban nem mennek be a barlangba a nagyobb hullámok miatt.

És hogy miért is attrakció? A beszűrődő napfény a sziklák belső felületéről úgy világítja meg a barlangban lévő tengervizet, hogy az szinte kéken fluoreszkál.

De ami még talán ennél is fontosabb: egy helyi legenda úgy tartja, hogy ha valaki meztelenül megfürdik a Kék barlang vizében, 10 évet megfiatalodik. Így természetes, hogy a turistahajók programjában kihagyhatatlan elem a barlangban való fürdőzés. A víz mélysége egyébként 3-5 méter, és kristálytiszta.