Montenegró déli csücskében fekszik az albán többségű Ulcinj, mely hosszan elnyúló homokos tengerpartja, színes történelme és kedves helyi lakosai miatt lett vonzó célpont.

Nevét alapítójáról, Kolkhiszról kapta. Neve több változat után alakult mai formájává: először KolhinumOlchinum, majd Ulkinion, a rómaiak korában Olcinum, majd Ulcinum formában írták, a velenceiek pedig Dulcigno néven írták, majd ebből alakult mai neve Ulcinj-nyá.

Ulcinjt az időszámítás előtti századokban kolkhiszi görögök alapították. A görög alapítású várost azonban a 444. évi földrengés idején a tenger hullámai nyelték el. A mai város a bizánci időkben épült. A Nemanjidák, később a zetai (Crna Gora-i) Balsicsok, majd a velenceiek és a törökök uralma után 1878-ban került Montenegróhoz.

1571-től kezdve Ulcinj a törökök által idetelepített algíri kalózoktól az Adria legrettegettebb kalózfészke volt, a híres Uludzs Ali vezérletével, aki 600 fős kalózcsapatával pusztította az Adria partjait.  A város keleti kevert népességű lakói teszik színessé, hangulatossá a város forgatagát. A lakosság 73%-a albán, alig több mint 10%-a montenegrói, de élnek itt törökök, szerbek és bosnyákok is.

A városkát enyhe klímája, hosszú homokos strandja, szállodasorai és keleties hangulatú piaca, és a népviseletek, népszokások különös keveredése teszi hangulatossá.

Ulcinj óvárosa az egyik legrégebbi építészeti hagyományokkal rendelkező település az egész Adriai-tengeren. A legfontosabb látnivaló az óváros keleti peremére épült Citadella. Az erődítményt még az illír időkben kezdték el építeni. A VI. században két kaput kapott az erőd. A keleti kapun a tengert lehetett elérni, míg a nyugati kapu a szárazföld felé nyílik. Legtöbbet a velenceiek tettek hozzá, majd a török uralom alatt továbbépítették. A Torony a Citadella legmagasabb pontja. Az erődítmény tetejére a későbbi évszázadokban két és három emeletes barokk és reneszánsz stílusú kőházakat építettek. Ha itt nyaralunk többször meg fogjuk mászni a Citadellát, hiszen innen nyílik a legszebb kilátás a strandra és az óvárosra.