Budva, Montenegró egyik legnépszerűbb helye, csodaszép óvárossal, szuper strandokkal és híres éjszakai élettel, pedig 45 évvel ezelőtt egy hatalmas földrengés majdnem elpusztította. 

Budva egy történelmi település, ha igazak a források, görögök alapíthatták, tartozott a rómaiakhoz, a Velenceiekhez, az Osztrák-Magyar Monarchiához, Jugoszláviához majd Szerbia és Montenegróhoz majd 2006 óta csak Montenegróhoz. Szóval megfordult itt mindenki az idők során, de jelentősége a városnak nem múlt el.

Budva óvárosa majdnem teljesen megsemmisült az 1979-es, hatalmas földrengésben. Az újjáépítés 8 éven keresztül tartott. Csak 1987-re nyerte vissza Budva eredeti arculatát.

A város egyik jelképévé vált a balerina szobor.

A várost kőfal veszi körül, amit a XV. században emeltek köré. Maga a város hangulata és történelmi jellege nagy hatással bír. Több templom ill. maradványa is található itt: Szent Mária temploma, Szentháromság temploma, és Szent Száva temploma. A nyári szezon idején az egész óvárost benépesítik a különböző rendezvényekkel: fesztiválok, kultúrális események, koncertek, színházi események.

Visszatérve Budva óvárosához, itt a legfontosabb látnivaló a Citadella. Az erődítmény előtt található a Szentháromság templom, vele szemben pedig a Szent János templom, melyet a VII. században építettek és a XV. és XVII. század között teljesen felújítottak, reneszánsz- gótikus stílusban. A Szent Mária bencés apátság épületét érdemes még felkeresni az óvárosban, ami 840-ben építettek. Később itt volt az első iskola Budván, majd a régészeti gyűjteménynek adott otthont. Ma képzőművészeti kiállításokat, komoly zenei koncerteket tartanak itt.

Budva környékén 35 strand is található, így bőven válogathatunk, hogy hol akarunk fürdeni. Mivel a város Montenegró egyik legnépszerűbb célpontja, így sok turistára kell számítani, aki ezt nem szeretni, annak érdemes nem július-augusztusban ide utazni, hanem kicsit off-szezonban. Budva éjszakai életéről is híres, számos szuper étterem, bár és szórakozóhely található itt.

 

Forrás: http://montenegrodirekt.com/utikonyv/nevezetessegek/15
https://www.horvatorszaginfo.hu/helyek/budva