Számos gyönyörű helyet ismerhetünk meg Montenegróban, de ezek közül is vannak kiemelkedő adottságú területek, amelyeket nehezen lehet megközelíteni, viszont ezzel ellentétben páratlan élményt nyújtanak. 

A cikket írta: Szalóczy Balázs

Durmitor Nemzeti Park

A Balkánon sokak által ismert nemzeti parkot érdemes meglátogatni az év bármely időszakában. A kedvező időjárás és a természeti adottságok ellenére a turisták többsége a környező országokból (leginkább Szerbiából) vagy az ország más pontjairól jön ide kikapcsolódni és csak elenyésző mennyiségben jönnek máshonnan. 

Aki repülővel utazik Montenegróba, annak busszal vagy bérelt autóval érdemes bevállalni ezt a kalandos, 80 km-es távot. Több busz is indul a repülőtértől, de talán a saját autó a legjobb választás. 

Mikor megérkezünk rengeteg lehetőség tárul elénk, ugyanis ez a 2000 méteres hegycsúcsoktól, füves sztyeppéktől, fenyves erdőktől, folyóktól gazdag terület egyszerre kínál lehetőséget a túrázóknak, extrém sportot szeretőknek. Ellátogathatunk a park központjában levő Fekete tó nevű tengerszemhez, raftingolhatunk Európa 2.legnagyobb kanyonjának völgyében a Tara kanyonban vagy aki nem szereti a 12 fokos hegyi folyók környezetét az megcsodálhatja a páratlan egzotikummal rendelkező Tara hidat, amelynek a közelében lehetőség nyílik átmenni a kanyon felett egy zipline nevű szerkezettel. 

Ostrog kolostor 

Jelen esetben az autó a megfelelő közlekedési eszköz, ugyanis egy hegybvájt kolostorról van szó, amit a legkönnyebb úton Podgoricábol lehet megközelíteni, de akik mondjuk nem a tengerpart felől jönnek (Horvátországon keresztül Montenegróba), hanem Szerbia felől közelítik meg az országot azoknak Niksicből mindössze 10 km-ekell megtenniük (persze Niksicet nem szabad kihagyni: Niksicko sör központja). 

Az Ostrog kolostor vagy más néven Manastir ostrog egy Reneszánsz stílusú szerb ortodox templom amelyet a 17. században Bosznia-Hercegovina püspöke, Ostrogi Szent Vazul alapított és egyben itt is halt meg, ami 1671-ben következett be. Testét ma is a kolostorban őrzik, egy ereklyetartóban. A templomban jelenleg sok minden megmaradt az eredeti állapotban, például a 17. századi freskókat csak 1923–26 között kellett kicsit felújítani, ugyanis egyes részei egy nagyobb tűzvész miatt megsérültek. Mostanra már az egzotikus elhelyezkedése, és történelme miatt az egyik legnépszerűbb zarándokhellyé nőtte ki magát Montenegróban és az egész Balkánon. 

A kolostorhoz tartozik egy érdekes történet is, mely így szól: a zarándokok szerint a templomnak van egy gyógyító hatása, ugyanis ha itt imádkozol akkor minden bajod megszűnik és az életben szerencsés leszel. 

Shkodrai-tó

Egy nagyon kellemes környék és egyben a legkönnyebben elérhető hely (a tengeren kívül), ugyanis Podgoricából kocsival, taxival, vonattal és még busszal is el lehet jutni a 29 km-re található (tengerpart felől is van kiépített út) Virpazarba, amely a Shkodrai-tó egyik legfontosabb célállomása. 

Virpazarból (maga a városka is egy kellemes helyszín a kis vendéglőivel) lehetőség nyílik kisebb csónakázós útra menni és meg lehet csodálni a Shkodrai-tóba folyó Moraca vagy éppen a Bune/Bojana torkolatát. Persze a környék nemcsak a természet adta kincseiről hanem a szőlészetéről és egyben borászatáról is híres. 

Itt található a gazdag faunának köszönhetően Európa egyik legszínesebb és legnagyobb vízimadár-rezervátuma (több mint 200 madárfaj él ezen a részen). Itt található továbbá a kontinens egyik utolsó pelikánközössége is.