Szerbia nyugati részén található a csodálatos természettel körülvett Drvengrad, avagy a Kusturica falu, ahová mindenkinek ajánlott elutaznia! 

Szerbia nyugati részén, Mokra Gora-nál, nagyon közel a boszniai Visegradhoz (Ivo Andric, Híd a Drinán című könyv helyszíne) található egy település, aminek három neve is van: Drvengrad, Mećavnik és Küstendorf, de mindenki Emir Kusturica híres balkáni filmrendező miatt ismeri.

Kusturica a 2004-es “Az élet egy csoda” film miatt építette fel itt ezt a kicsinyke falut. A falu visszaidézi a régi idők hangulatát, messze a város zajától, tiszta és friss levegővel a kis fából épült házakkal, melyeket színes minták díszítik. Étterem, apartmanok, helyi árusok, kisboltok találhatók itt, így mindenkinek ajánljuk, aki szeretne kikapcsolódni a természet lágy ölén.

A településen pedig minden meg van, mozi, bolt, étterem, piac, templom, szuvenírbolt, sőt még börtön is van. Mindez egy igazi, hamisíthatlan Kusturica hangulattal megfűszerezve. Itt rendezik meg minden ében a Küstendorfi Filmfesztivált, ami semmiben sem hasonlít az amerikai filmfesztiválokra. Nincs vörösszőnyeg, se sztárok. Kusturica egyébként Drvengrad utcáit az általa kedvelt emberekről nevezett el: : Nikola Tesla, Ernesto “Che” Guevara, Diego Maradona, Miodrag Petrović Čkalja, Federico Fellini, Ingmar Bergman, Joe Strummer, Novak Djokovic és természetesen Ivo Andrić.

Ha már itt van az ember ne hagyja ki Zlatibort és annak környékét sem, amiről a linkre kattintva olvashat. Például a Shargani 8-as vonatozás közben “Az élet egy csoda” filmben szereplő vasútállomáshoz is el lehet látogatni.