Predrag Manojlović, vagy ahogy mindenki hívja Miki a Balkán-félsziget egyik leghíresebb színésze, aki rengeteg filmben szerepelt, köztük számos Kusturica rendezésűben is. 

Manojlović 1950-ben született Belgrádban, már a családja is színészettel foglalkozott. A szerb nemzetiségű színész, aki joggal nevezhető filmsztárnak a 70-es években kezdett el játszani. Először Otpisani TV-soroztban szerepelt, de a köztudatba az 1985-ös “Papa szolgálati útra ment” filmben alkotott drámai alakítása miatt került be. A Kusturica által rendezett filmet egyébként Oscar-díjra is jelölték. A következő nagy sikere 10 év múlva jött el, egy újabb Kusturica filmben, a méltán híres Underground-ban, aminek a jugoszláv háború is a tematikája.

“A papa szolgálati útra ment” című filmben (középen)

A leghíresebb film, amiben Miki Manojlovic játszott egyértelműen a Macska-jaj volt, amiben viszont “csak” mellékszerepet kapott (mint pap). Emellett még további 2 híres Kusturica filmben is szerepelt: a 2007-es “Az ígéret szép szó” filmben egy maffiavezért játszik, de a 2016-as “Tejben, vajban, szerelemben” filmben is játszott.

“Az ígéret szép szó” című filmben (bal oldali)

Manojlovic talán a Balkán-félsziget egyik leghíresebb színésze, aki eddig több, mint 70 filmben szerepelt, 2009-ben pedig a Szerb Filmközpont elnöké nevezték ki.