Hosszabbítsd meg a nyaralást! Fedezd fel Eger legszebb helyeit, törökkori látnivalóit! A program során borkóstolóra és török fürdőzésre is lesz lehetőség!

A reggeli órákban Budapestről indulunk vonattal Egerbe, de a túrára ott is lehet csatlakozni. Megérkezés után az Egri bazilika felé vesszük az irányt, mely Magyarország második legnagyobb vallási építménye. A reggeli és a kávézás után a Dobó István téren kezdjük a balkáni sétát, ahol megtudhatják ki volt Eger várkapitánya, miért is volt nagy szerepe az 1552-es törökök elleni győzelemben. 

Az Eger-patakon átkelve először a Török-Magyar barátság parkjánál nézzük meg a nagy oszmán kori utazó, Evlija Cselebi szobrát, továbbá megismerkedünk az életével és hogy hol járt élete során. Majd felmegyünk a híres Egri várba, ahol megismerjük a vár történetét és a nagy győzelem titkait, miközben felidézzük Gárdonyi Géza Egri csillagok művét és Tinódi Lantos Sebestyén énekeit. Történelmi áttekintést teszünk az törökkori Magyarországról és megcsodáljuk Eger városát a várfalairól, miközben a magyar vitézek és asszonyok szerepében érezhetjük magunkat. 

Az egri várban megtekintjük a vármúzeumot és a hősök termét is, de lesz idő egyéni barangolásra. 

Az egri vár felfedezése után az Oszmán Birodalom legészakibb emlékét, a minaretet tekintjük meg, mely a Kethuda dzsámihoz tartozott, amit viszont 1841-ben lebontottak. Bár a minaretet is le akarták rombolni, ez a próbálkozás azonban kudarcba fulladt. A 40 méter magas minaretet egyébként meg is lehet mászni a csigalépcsőn keresztül, ezt azonban csak a vállalkozó kedvűeknek ajánljuk. Aki megmászta át tudja érezni, milyen lehetett a müezzinnek naponta ötször imára hívni a muzulmán hívőket. A minaretnél a túra résztvevői megismerkedhetnek a muzulmán vallással és annak szokásaival is. 

Túránkat Valide Szultán hammamjánál folytatjuk, aminek ma már csak a romja látható egy korabeli török leírásból tudni lehet, hogy régen egy igazán impozáns, kellemes vizű, vörös kupolájú épület volt. Emellett elképzelhetjük, hogy milyen lehetett egy törökfürdő a középkorban. 

Egerhez hozzátartoznak a kiváló borok is, köztük az Egri bikavér is, mellyel kapcsolatban megtudhatod honnan kapta a nevét és mi köze van a törökökhöz. Emellett számos jobbnál jobb magyar bor ránk vár, amiket nem csak megismerjük, hanem meg is kóstoljuk majd.
A borkóstoló után 2 lehetősége is van a túrán résztvevőknek: egyénileg is felfedezhetik Eger további érdekességeit, barangolhatnak a történelmi utcákban, a másik lehetőség pedig a különleges Törökfürdő látogatása. 

Bizony! Egerben lehetőség van átélni a hammam élményét, ugyanis megmaradt az eredeti fürdő épülete. A fürdőzés közben megismerkedhetünk a török fürdőkultúrával és hagyományokkal is. A Török Fürdő, mely kívül-belül az autentikus török hangulatot idézi, jelenleg 6 medencével, magas színvonalú wellness és gyógyászati szolgáltatásokkal várja az Egerbe látogató vendégeket. A vidéki Magyarországon egyedüliként fennmaradt törökfürdő ritkaságszámba menő radonos gyógyvize három medencét tölt meg, s a Török medence hézagosan lerakott műkőpadlózata alatt meghúzódó forrásokból tör fel. 

A túrát az autentikus török fürdőben zárjuk, ami után tele élményekkel és felfrissülve térünk haza. 

Miért utazz velünk?

Az ismertebb látnivalókon túl megmutatjuk a térség rejtett értékeit, elviszünk olyan helyekre is, ahova másképpen nehezen jutnál el. A Balkánhoz személyesen kötődve többet tudunk a régióról, így nem csak a „kötelezőket” tudhatod meg, hanem mindazt ami színesíti, gazdagítja a térség megértését: helyi ízeket, szokásokat, történeteket. Az élményekre helyezzük a hangsúlyt, biztosítva elegendő szabadidőt a területek önálló felfedezéséhez is. A túra minden korosztály számára teljesíthető, sok megálló és pihenő lesz!

 

 

 

 

RÉSZLETES PROGRAM

Utazás: vonattal Budapest Keleti pályaudvartól reggeli órákban Egerig és aznap este vissza
A túrához Egerben is lehet csatlakozni! 

Időpont: 2023.09.16. 

Részvételi díj:   7.900 Ft. / fő 

Az ár tartalmazza:
– magyar nyelvű idegenvezetést és asszisztenciát a túra során végig

Az ár nem tartalmazza:
vonatjegy, belépők, étkezések

Fakultatív programlehetőség:
– 6 tételes borkóstoló a Petrény pincészet belvárosi Borbankjában 4.450 Ft/fő

Lemondási feltételek:
15 napon belüli lemondás a részvételi díj 50%-val egyenlő bánatpénz megfizetése mellett történhet. 7 napon belüli lemondásra nincsen lehetőség. Amennyiben a túra meghiúsulna, úgy a befizetett összeg visszautalásra kerül.

Jelentkezés: Jelentkezésért kérjük írjon a balkaninfo.hu@gmail.com mail címre. Jelentkezni a túra teljes összegének átutalásával lehet. Az utalási adatokat e-mailben tudjuk küldeni.

Kérdés esetén: +36 30 623 1644