A 2023-as évben is megtartottuk a Szentendrei balkáni sétát, mely során a település legszebb helyeit, balkáni kötődéseit fedeztük fel.

Május 13-i Szentendrei balkáni séta útibeszámolója:
Szerencsére az eső elkerült minket és az egész program normális időben, néhol napsütéssel, egy csepp eső nélkül zajlott. A nap első megállója a Pozsarevacska ortodox templom volt, melyet először 1690-ben fából, majd kb 60 évvel később kőből építettek a városba érkező szerbek. Itt megismerkedtünk Szentendre történelmével is. Továbbá itt található a szerb nyelv egyik fontos alakjának, Vuk Sztefanovics Karadzsics emléktáblája is.

A Bükkös-patakon átkelve értük el a város első polgármesterének egykori házához, Dumtsa Jenő családja az albániai Voskopoja településről származik, de görög-aromán származású volt, viszont ortodox vallású. Itt a résztvevők megismerhették hogy kik azok az arománok, illetve, hogy milyen fejlődésen ment keresztül a város polgármestersége alatt.

Szentendrén senki nem szokta kihagyni a Szamos cukrászdát, illetve a Marcipánmúzeumot, de sokan nem tudják, hogy az alapító, Szamos Mátyás szerb származású volt (eredeti neve Szavits Mladen). Természetesen mi sem hagytuk ki a Marcipánmúzeumot. Jakov Ignjatovics híres szerb író, Szentendre szülöttje az 1848-49-es szabadságharc során a magyarok oldalán foglalt állást, az ő szobrát és emléktábláját is megtekintettük. Ezután a Csiprovacska ortodox templom felé vettük az irányt, ami ma már katolikus templom. Itt a résztvevők megismerhették az 1690-es szerb vándorlás részleteit. A főtéren a Szerb Kereskedő Társaság által emelt Pestiskeresztet és a Blagovestenszka templomot is megnéztük, ezután egy kis szabadidő következett, mely során mindenki kedvére vásárolhatott vásárfiát.

 

A kis szabadidő során a Szerb Egyházi Múzeumot tekintettük meg, mely során megismerhettük, hogy hány helyen éltek szerbek Magyarországon és hány helyen állt ortodox templom. Számos gyönyörű ikont és templomi tárgyat tekintettünk meg. Ezután következett a Belgrád-templom, melyet belülről is megcsodáltunk. Az ortodox templomban néhány érdekességet is megtudhattak a résztvevők az ortodox vallásról. A program egy kis hangulatos utcákon való séta után a Tobakosok keresztjénél folytatódott, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a városra és a Dunára, illetve a Pozsarevacska templomra, ahová egy hangulatos lépcsőn juttunk le. Az ortodox templomot a tobakosok használták, ma itt található a Vujicsics Tihamér tér is.

A balkáni sétát a Lázár cár téren zártuk, ahol a Corner Szerb Étteremben balkáni zenével egybekötött ebédet fogyasztottunk el. Sopszka saláta, urnebes lepénnyel, ajvár és csevap volt az étellista, amihez tökéletesen párosult a Vranac vörös szárazbor. A sétát követően mindenkinek szabadideje volt, többen betértünk az éppen futó Nemzetiségek Napjára, ahol balkáni táncház is volt, de fellépett Básits Branka és Wertetics Szlobodán duója is.

 

 

 

Köszönjük a részvételt, reméljük tetszett a séta!

A sétáról készült képgaléria a linkre kattintva látható.