Macedónia természeti kincsei (2023 április 21-24.) utazásunk útibeszámolója. 

Az utazás első napján kora délután szálltunk le a WizzAir menetrendszerinti járatával Szkopjében (Budapestről), majd a szállás elfoglalása után elindultunk felfedezni a macedón főváros, Szkopje legszebb helyeit, először a nyugatias modern városrészt tekintettük meg (az Öreg bazárt a harmadik napon néztük meg). A Vardar folyó mentén megnéztük a hatalmas épületeket, szobrokat és hidakat. Átsétáltunk a Kőhídon a nyugatias, modernebb városrészbe, ahol nem lehetett nem észre venni Nagy Sándor hatalmas lovasszobrát. Ezután a város híres szülöttjének, Teréz anyának (Kalkuttai Szent Teréz) az életét ismerhettük meg. Miért néz ki ilyen furcsán Szkopje? A régi vasútállomás épülete előtt a résztvevők megtudhatták mi történt 1963 július 26-án. Ezen a napon egy hatalmas földrengés rázta meg Szkopjét, lerombolva az épületek jelentős részét. A városnézés után délutántól szabadideje volt mindenkinek, a legtöbben egy helyi étterembe tértek be, majd a csoport egy része a Rakija Bar-ban élőzenével körítve mulatta az időt.

A második napon Macedónia keleti részére utaztunk, ahol számos rejtett kincs várt ránk! Először a több, mint 4000 éves bronzkori csillagvizsgálót, a Kokino-t néztük meg, mely egy hegy tetején van, a kilátás pedig csodás volt, köszönhetően a szép időnek is. A könnyed kirándulás után egy finom ebédet fogyasztottunk el egy helyi etno étteremben (Etno selo Timčevski), majd a furcsa kinézetű, de természetes módon kialakult kőbabákhoz, a Kuklica-hoz utaztunk, melyhez egy érdekes legendát is megismerhettünk. Ezután a végállomásunk egy kis városban Kratovo-ban volt, ahol a szállás elfoglalása után egy 300 éves házban (Shancheva) töltöttünk el egy csodás estét, finom ételekkel, élő zenével és egy rendkívül kedves, vendégszerető házigazdával. Számos macedón specialitást ismerhettek meg a résztvevők: sopszka saláta, tavcse gravcse, pasztramajka. Rakija és bor minden mennyiségben, ha pedig üres lett a poharunk már jött tölteni a házigazda. Egy nem mindennapi, átlagos turisták számára elérhetetlen programban volt részünk.

A harmadik napot a hangulatos, tornyokkal és hidakkal teli Kratovo-ban kezdtük, ahol megnéztük a város különböző negyedeit. Kratovo-ban mintha megállt volna az idő néhány száz évvel ezelőtt, kopottas romantikájába könnyű beleszeretni. Ezután visszafelé utaztunk Szkopje felé, ahol először a Matka-kanyont tekintettük meg, itt egy hajókázáson vett részt mindenki. A pihentető hajókázás során meg lehetett nézni a Vrelo cseppkőbarlangot is. A délutáni órákban Szkopje régi részét fedeztük fel, az Öreg bazárt, számos mecsetet, hammamot és karavánszerájt láttak a résztvevők. Ráadásul az idegenvezetést egy helyi magyar nyelven beszélő idegenvezető tartotta. Az Öreg bazár a második legnagyobb Európában az isztambuli után, a bazárban számos hangulatos utcácska található, rengeteg üzlettel. A városnézés után még volt idő a szuvenírek beszerzésére és egy vacsorával zárni a macedón túrát.

 

A negyedik napon délelőtt indult vissza a gépünk Budapestre, így élményekkel tele utaztunk vissza Budapestre.

 

 

Az utazásról készült képgaléria a linkre kattintva látható.

Macedónia és az Ohridi-tó legszebb helyei utazás: Július 31 – augusztus 4. között újabb macedóniai utazást szervezünk! Az útra már csak pár szabad hely maradt.
Részletes program: https://www.balkaninfo.hu/macedonia-es-az-ohridi-to-csodai-07-31-08-04/

Az utazásról az egyik utas véleményét is megosztjuk: 
“Azért ragadtam klaviatúrát, hogy módfelett szubjektív érzéseimet tolmácsoljam feléd. Minap érkeztünk haza Macedóniából és ha a tenger élményével nem is, viszont az élmények tengerével gazdagodva tértünk haza. Jómagam ilyenkor még pár napig csak bambulok a reggeli pirkadat ködébe a történteken mélázva. Tetszett a profizmus ahogy hoztál és vittél minket, mikor mi ellazulunk te akkor is penge voltál. Bírtam a türelmedet, szerénységed, alázatod, amivel az idei tavasz eddigi legszebb napjait szolgáltattad számunkra. Gépünkkel az égboltra csíkot húzva faltuk a kilométereket a szürke magyar égboltot cseréltük egy azúrkékre. A vizes zsemlét svédasztalra, a napi gályát sétahajóra, az ásványvizet kecses poharas rakijára, a felvett tv műsort live showra. Egy szánalmas, téli estén azután majd újra elővesszük ezeket a fényképeket, amiken elégedetten sóhajtva szikráznak elő emlékeink agyunk porlepte salgópolcairól. Na igen, az agy. Az utazás addikció, szenvedély, metamorfózis. Sosem ugyanaz az individum tér vissza mint aki elindult. Utána pedig rögtön körvonalazódni kezd egy újabb terv egy újabb cél felé. Nota bene, legközelebb is. Valahogy, valahova és azon is túl. Veletek.” 

Köszönettel: Lukács Viktor


A Macedónia természeti kincsei utazást 2024-ben is megrendezzük! A részletes program a weboldalunkon lesz olvasható!