Albánia Európa egyik legszebb és legkülönlegesebb országa, csodás természettel, gyönyörű tengerparttal és hangulatos városokkal.

Nem volt könnyű dolgunk kiválasztani 10 látnivalót, mivel Albánia telis-tele van szebbnél-szebb helyekkel.

Rengeteg strand, türkizkék tenger és különleges kultúra. Albánia itt van a szemünk előtt, és elképzelhető, hogy ez az ország lesz a következő évek egyik legkedveltebb turista célpontja.
Miért?
A cikkből kiderül! Európa következő kedvenc tengerparti úti célja

1. TIRANA

Albánia fővárosa, Tirana biztosan nem maradhat ki a 10-es listából. A város talán legnagyobb látnivalója a képen látható Szkender bég lovasszobra, aki az albánok legnagyobb történelmi hőse. Emellett a Nemzeti Múzeum, Ethem bég mecset vagy a piramis sem maradhat ki egy tiranai városnézésből. A város hangulata részben keleties, részben olaszos, de Enver Hoxha kommunista Albániája is jelentősen meghatározza a városképet.

2. BERAT

Berat Albánia egyik történelmi városa, mely a világörökség része és igen kedvelt turisztikai célpont is. Berat-ot ezerablakos városnak is szokták hívni a domboldalba épült házak miatt.
A városban számos régi bizánci stílusú templom található, illetve egy vár is, ahonnan belátni a környéket. Berat szintén tökéletes úticél annak, aki az albán hagyományok iránt érdeklődik. Ha érdekelnek a város további látnivalói, kattints a linkre.

3. GJIROKASTRA

Gjirokastra avagy Gjirokastër Albánia egyik leghangulatosabb városa egy csodálatos bazárral és várral, kedves helyiekkel. A város szülöttje Albánia kommunista diktátora Enver Hoxha, aki a II. világháború utáni érában múzeumvárossá nyilvánította szülővárosát. Gjirokastra hagyományos, palakővel fedett boltíves kőházai, szűk, macskaköves utcái sajátos légkört adnak a városnak. Ha érdekelnek Gjirokastra látnivalói kattints a linkre.

4. ALBÁN ALPOK

Albánia északi részét több, mint 2000 méteres hegyek, völgyekben csordogáló patakok és érintetlen természet teszi lemásolhatatlanná. Az Albán Alpok számos kincset rejt, mint a képen látható Theth, a Valbona-hágó vagy a Jezerca-hegy. Aki Albániában jár, nem hagyhatja ki ezt a gyönyörű vidéket!

5. DURRES

Durres Albánia középső részén található az Adriai-tenger partján, nem messze a fővárostól, Tiranától. A város híres a képen látható bástyájáról, tengerpartjáról és kikötőjéről. Emellett  Durrës legnagyobb látványossága az i. sz. 2. századra datálható római kori amfiteátrum.

6. KRUJA

Kruja egy történelmi város Tiranától nem messze, ami Szkender bég központja volt, továbbá ez volt Albánia fővárosa korábban. Kruja városát történelmi jelentősége és festői fekvése miatt sok turista keresi fel. A városka történeti emlékei a szinte teljes hosszában bejárható középkori várfalmaradványok és a 20. században felújított citadella, valamint a 19. századi, szűk sikátoros bazár.

7. BUTRINT NEMZETI PARK

A Butrint Nemzeti Park 1992 óta az UNESCO-Világörökség része archeológiai emlékei miatt, mely az egyik legfontosabb történelmi látnivaló Albániában. Az ország déli részén található kincs emellett csodálatos természettel is rendelkezik. Itt található Ksamil is, mely kristálytiszta vizével vonzza a turistákat.

8. SHKODRA

Albánia északi részének egyik legszebb városa, Shkodra, mely a Montenegróval közös Shkodrai-tó partján található. Az ország 5. legnagyobb városa egy nagyon hangulatos belvárossal rendelkezik, de itt található a Rozafa vár, illetve egy régi kőhíd is.

9. SARANDA

Saranda Albánia déli részén található 40 ezres város, amit luxus Albániának is hívnak strandjai és szállodai miatt. Ez Albánia egyik legszebb tengerparti része – a domboldalra legyezőszerűen felkapaszkodó házikók, apró csónakok sokasága a kék tengeren. A város mellett található hipnotikus erejű tó, a Kék Szem Forrás (Syri i Kalter) a nevét onnan kapta, hogy partjának kék, éles szegélyei a szem íriszére emlékeztetnek. Saranda-ról bővebben.

10. HIMARE

Amikor egy kép többet mond minden szónál. Talán nem is érdemes tovább magyarázni, hogy Himare miért került fel a 10-es listára. Ez Albánia egyik legszebb tengerparti része, amit minden évben rengeteg turista látogat meg.

Sokat gondolkoztunk a rengeteg gyönyörű látnivalóval rendelkező Albániának melyik 10 a legszebbje, így is olyan kincsek nem tudtak felkerülni a listára mint az Osumi-kanyon, Korce, Vlore vagy Dhermi és még lehetne sorolni.

Te hány helyen jártál a 10-ből?