Bulgária és Bosznia-Hercegovina összefogásával új légitársaság jelenhet meg a térségben, a projektbe bevonnák Albániát és Macedóniát.

A legtöbb balkáni légitársaság a nyugat-európai célpontokat preferálja, kelet felé nem szeretnek repülni, így nagyon kevés a Bulgáriát a balkáni országokkal összekötő járat. A balkáni fővárosok egymás között is elérhetetlenek repülővel.

Bosznia-Hercegovina repülőterei, Szarajevó, Tuzla, Mostar és Banja Luka, saját légitársaság nélkül szolgálják ki az igényeket, 2015-ben szűnt meg a B&H Airlines. Macedóniában Szkopje és Ohrid ugyancsak saját légitársaság nélkül működik. Albániában Tirana központtal van légitársaság, a privát tulajdonú Albawings, ők főleg olaszországi helyszínekre repülnek két Boeing 737-esből álló flottájukkal. A bolgároknál a magánkézben lévő Bulgaria Air repül 10 géppel Szófiából, Várnából és Burgaszból. A szövetkezni készülő országok egyikének sincs tehát saját állami légitársasága. A közösen működtetett balkáni légitársaság a tagoknak sok szempontból előnyös lenne, az Európai Unióban való egységes fellépéstől kezdve a költségek megosztásáig.

A budapesti központú Wizz Air 2016-ban indította el balkáni járatait, amelyek a tervezettnél sokkal jobban teljesítenek. De ezek a járatok ugyanúgy Nyugat-Európába és Budapestre közlekednek, s így nem oldják meg a balkáni fővárosok egymás közti kapcsolatát.

A lengyel LOT is be szeretné tenni a lábát a Balkánra: Szkopje és Podgorica Varsóval kerül közvetlen összeköttetésbe a közeljövőben. A LOT célja az, hogy a saját európai és hosszútávú járataira biztosítsa az átszállást Varsóban a Balkán felől.

Albániában már egy ideje ott ólálkodik a török Turkish Airlines, amely határozott terveket dobott be Air Albania névvel és 2018-ra megálmodott indulással, így ez még gondokat okozhat. Az Air Albania például a horvát fővárost is szeretné összekötni Tiranával.

Bosznia-Hercegovinára pedig Szaúd-Arábia feni a fogát, az Al Shiddi befektetőcsoport FlyBosnia névvel jegyzett be egy légitársaságot 2017 novemberében, de még az sem kezdte meg működését.