Furcsa, érdekes, extravagáns, ronda és még lehetne sorolni a jelzőket, amiket a pristinai Nemzeti Könyvtárra használnak az emberek, de miért ilyen az épület és ki tervezte?

A Pjeter Bogdani könyvtár Koszovó fővárosában, Pristinában található, ez a város egyik legnagyobb látványossága, vagyis inkább érdekessége, mivel az épület sokkal inkább furcsa kinézete, mintsem szépsége miatt tűnik ki.

A könyvtárat 1982-ben avatták fel, Pristina városában, a jellegzetes külső pedig egy horvát építész, Andrija Mutnjakovic munkája. A mester elmondása szerint a fő irányelv a bizánci és az iszlám stílus ötvözése volt.
A jugoszláv háború idején horvát és bosnyák menekültek szálláshelyeként is szolgált a könyvtár. A könyvtár tetején található kupolák pedig egyesek szerint az albán fejfedőre (plisi) hasonlít, emiatt a szerbek nemtetszésűket fejezték ki az épület kapcsán.

A könyvtár egyébként hatalmas gyűjteménnyel rendelkezik, könyvek, térképek, magazinok, újságok. A könyvtár szabadon látogatható 18 év felett, de könyveket nem lehet kölcsönözni. A Nemzeti könyvtárat a legjobban pedig a Teréz anya katedrális tornyából lehet megcsodálni.