Koszovóban számos szerb ortodox kolostort találni, ezek közül hármat mindenképpen ki kell emelni: a Gracanicai-t, a Decani-t és Peci-t. Először utóbbit mutatjuk be.

Politikával nem foglalkozunk, így aki azért kattintott a cikkre, hogy e témában olvasson, rossz helyen jár. Kizárólag kulturális, történelmi és turisztikai szempontból közelítjük meg a témát.

Peć avagy magyarosan Pecs, Pety nem egy Baranya megyei település, hanem egy koszovói. A város, amit albánul Peja-nak hívnak Koszovó nyugati részén található, közel a montenegrói határhoz. A várostól nem messze található egy gyönyörűséges és rendkívül hosszú történelemre visszatekintő ortodox kolostor. A kolostort, amely egyébként négy templomból áll a 13. században alapította a szerbek nagy szentje Szent Száva és I. Arsenije püspök. 

A kolostor a történelem során átment néhány felújításon, utoljára 2006-ban, 2008-ban pedig vörösre festették. A kolostor egyébként temetkezési helyként is funkcionált, püspököket temettek el, mivel a Peći kolostor fontos vallási központ volt mindig is a történelem során. 

A Peći kolostor 2004 óta az UNESCO Világörökség része, 2006 óta pedig veszélyeztett kategóriába került. 

Fontos megemlíteni, hogy bármilyen hamis információkkal ellentétben a kolostor biztonságosan látogatható, igaz rendőrök, katonák őrzik. Koszovó teljesen biztonságos úticél az odalátogatóknak, ha pedig itt járunk nem érdemes kihagyni az ország avagy autonóm közösség (ki hogy tekint Koszovóra) kolostorait sem.

A modern technológiának hála pedig már egy virtuális sétát is tehetünk.