Egy város, melynek a folyója nem csak a város két részét választja el, hanem két nemzetet és két vallást is, bemutatjuk a világ talán legfurcsább városát, Mitrovicát!

Mitrovica avagy Kosovska Mitrovica Koszovó északi részén található és hangulata semmihez sem hasonlítható. Koszovó helyzete mint tudjuk igen vitatott, a világ kb. 100 országa elismeri független országként (köztük Magyarország is), a többi állam viszont nem. Ennek a helynek az északi részén található Mitrovica városa. Az Ibar folyó szeli ketté, melynek déli részén koszovói albánok északi részén pedig szerbek laknak (a déli rész sokkal nagyobb, mint az északi).


A két nemzet között az elmúlt időszakban számos konfliktus volt, jelenleg pedig a kölcsönös elzárkózás a jellemző, nem igazán mászkálnak át a folyó másik oldalára. A folyót egy olyan híd is összeköti, mely sokáig a konfliktus középpontja volt, ma pedig csak gyalogosan lehet rajta átmenni és KFOR katonák őrzik. Ennek ellenére Mitrovica ma már biztonságos és egy igen érdekes hely, amit érdemes meglátogatni.


A déli oldalon az ember talál egy aranyos kis belvárost kávézókkal, éttermekkel, de talán a mecsetet kivéve különleges látnivaló nincs is. Ezen a részen az euró a hivatalos fizetőeszköz, viszont ha átmegyünk az északi oldalra, ahol szerbek laknak már a szerb dínár a fizetőeszköz. Szerb rendszámú autók, szerb zászlók (és orosz) és cirill betűs feliratok mindenütt. Az ember hirtelen nem is tudja, hogy most mi a helyzet. A gyors váltás pedig annyira furcsa, hogy az ember fel se tud eszmélni, hol van éppen.

Aki szereti a graffitiket akkor az tuti, hogy imádni fogja Mitrovicát, főleg az északi részt ahol számos jól kinéző falfelirat található, ami lassan már turistalátványossággá nőtte ki magát. Emellett találunk itt egy új építésű szerb ortodox templomot és egy bányász emlékművet is.

Egy biztos Mitrovica avagy Kosovska Mitrovica joggal nevezhető a világ talán legfurcsább városának, amit nem érdemes kihagyni, ha az ember Koszovóban járt.