Minden héten balkáni ételek receptjeivel jelentkezünk, amiket könnyedén, speciális hozzávaló nélkül is eltudtok készíteni! Elsőként mézes görög fánkgolyót, Loukoumades-t tudtok készíteni. 

A loukoumades görög mézes fánkgolyóval biztosan találkoztatok már több balkáni országban, mi például Ohridban, Macedóniában ettünk ilyet. Előre bocsátjuk, hogy nem éppen egy fogyókúrás kaja, viszont mennyei 🙂 Törökországban is készítenek egyébként ilyesmit.

A görög tradíciók szerint az asszonyok Vízkereszt napján loukoumadest sütnek, és a háztetőre dobálják őket, hogy a föld alól előjövő gonosz teremtmények ezeket megegyék, és hazamenjenek, békén hagyván az embereket.

Nagyon sokféle képen el lehet készíteni a golyókat, hozzá lehet adni akár ouzo-t is, illetve a sima méz helyett mézszirupot is lehet készíteni. A fahéj mellett akár csokisziruppal is fel lehet turbózni, vagy mandulát/diót is hozzá lehet rakni.

Nagyjából 10-15 fánkgolyó elkészítéséhez ezek kellenek:

  • 3.5 bögre finomliszt
  • 2.5 dl víz
  • 2.5 dl tej
  • 60 g élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 0.5 teáskanál só
  • 4 evőkanál napraforgó olaj
  • méz és esetleg fahéj ízlés szerint

Elkészítése:

  1. Az élesztőt keverjük el egy bögre meleg vízben, és takarjuk le 10 percre.
  2. A lisztet, tejet, cukrot, sót, 4 ek olajat és az élesztős vizet öntsük egy nagy tálba, és robotgéppel magas fokozaton keverjük 2-3 percig, hogy a tészta sima legyen. Utána takarjuk le a tálat, és tegyük meleg helyre, amíg a tészta meg nem kel.
  3. Kézzel vagy kanállal formázzunk kis golyókat a tésztából, és pár perc alatt süssük őket aranybarnára bő forró olajban. A golyókat forgassuk többször, hogy mindenhol megsüljön.
  4. Közvetlenül sütés után (ne szedjük ki őket papírtörlőre!) méz és meleg víz keverékébe forgatjuk őket pár percre, hogy jól megszívják magukat, melegen fahéjjal meghintve tálaljuk.

Egy kis videós segítség az elkészítéshez. Jó étvágyat!

Forrás: nosalty