Isztambul egyik ékköve, melyhez egy érdekes legenda tartozik, ezért nevezik leánytoronynak, de Szűz tornyának is hívják. 

Kız Kulesi torony a Boszporusz tengerszoros partjainál fekszik, s egy kicsiny szigetecskére épült, mely Törökországban, Isztambul városának, Üsküdar városrészével szemben helyezkedik el. A Szűz tornya (törökül: Kız Kulesi, szó szerint „leánytorony”) az ókori görög időkben is ismert volt már, valamint a középkorban, Bizánc idején Leandros toronynak is nevezték.

Első építtetője, Alkibiádész athéni hadvezér volt, aki i.e. 408-ban megverte a perzsa hajóhadat. 1110 környékén I. Alexiosz bizánci császár újjáépítette, illetve kisebb erőddé erősítette a tornyot. Ezek után többször átépítették, a mai kinézetét 1998-ban nyerte el.

A kedvelt török legenda szerint a török szultán kedvenc lányának építtette. Egy jós megjövendölte, hogy a lányt a 18. születésnapján egy mérges kígyó halálra marja. A szultán, hogy ezt megelőzze a toronyba záratta a lányát. Az apja ugyan gyakorta látogatta lányát, de senki mást nem engedett a közelébe. A szultán a hercegnő 18. születésnapjára egy drága, egzotikus gyümölcskosarat vitt ajándékba, de ebben megbújt egy áspiskígyó, mely halálra marta a lányt, aki apja karjai közt halt meg. Innen ered a Szűz tornya elnevezés.

A torony egyébként kedvelt turista célpont, első emeletén található étterem, valamint a tetején található kávézó miatt is. A tornyot hajóval lehet megközelíteni. Egyébként a leánytorony szerepelt egy James Bond filmben is.