A Galata-torony végigkísérte Isztambul történelmét, innen tökéletesen be lehet látni a hatalmas várost.

A Galata-torony legelső említése még 507-ben volt, ekkor még az Aranyszarv-öböl őrzése volt a célja. A keresztes hadjárat alatt a torony majdnem teljesen megsemmisült, a benne található műkincsek pedig Velencébe kerültek. 150 év után a betelepült genovaiak hozták helyre. Korábban várbörtönként, később tűzőrtoronyként szolgált. Két évben is tűz pusztított a toronyban. 1965–67 között építették újjá a tornyot, ekkor nyitották meg a látogatók előtt is.

A Galata-torony ma Isztambul egyik legnagyobb látnivalója, nem csak a remek kilátás miatt, hanem a környék miatt, ahol rengeteg bolt és kávézó található. Sok isztambuli sajnálja, hogy nem alakítanak ki benne múzeumot vagy művésztelepet. Sajnos a torony belülről szinte üres, nincsenek benne történelmi emlékek. Ha a távolból nézünk Isztambulra, akkor is jól látható a majdnem 4 méter vastag falakkal rendelkező torony.

Amikor építették a Galata tornyot, ez volt Isztambul legnagyobb épülete, a maga 67 méteres magasságával. Evlija Cselebi szerint a 17. században az egyik első „repülős”, Hezárfen Ahmet Cselebi erről a toronyról rugaszkodott el, hogy a saját maga által gyártott szárnyakkal átrepülje a Boszporuszt, majd Üsküdarban landoljon (a távolság kb. 6 km). 

A Galata-torony 9-17 óra között van nyitva minden nap, viszont mivel elég népszerű látnivaló hosszú sorokra érdemes számítani. A jegy 35 líra (kb. 1700 ft). (2020 januári változat)