Pénteken megnyitották Isztambulban az Európát és Ázsiát összekötő harmadik Boszporusz-hidat, amelynek célja, hogy kerülőutat képezve feloldja a nagyváros túlzsúfoltságát. Az átjáró I. Szulejmán szultán apja, Vitéz Szelim nevét viseli.

A híd mérnöki alkotásként világszínvonalat képvisel, 59 méteres szélességével és pilléreinek 322 méteres magasságával a világ legszélesebb és legmagasabb függőhídja. Az építmény fesztávolsága 1408 méter. Az átkelő felszínén kétszer négysávos autóút és két vasúti sínpár is található.

A híd a tengerszoros két partján Isztambul Sariyer és Beykoz kerületeit kapcsolja össze. Költsége 3 milliárd dollár volt amit egy magán konzorcium finanszírozott, cserébe 10 éven át ők lesznek a híd üzemeltetői, így övék a hídpénz is. Ázsiából Európába ingyenes lesz az áthajtás, de odafele 3,4 dollárt kell fizetni. A török állam napi 135 ezres járműforgalmat garantált a befektetők fele, és a török megapolisz zsúfoltságából kiindulva, ez reális is.

Jó hír, ha balkáni ízekre vágyik, megtalálja Budapesten a Grill Mániában (Bartók Béla út 6.) ahol autentikus ízek várják a vendégeket.