Mára az egész Balkánon elterjedt a Nisből származó mennyei találmány, amely igen hasonlít a mi körözöttünkre, ám van egy nagy különbség – az pedig a grillezett kápia paprika ízében jelenik meg.
Szendvicskrémnek, mártogatósnak, szósznak is ideális, attól függően, mennyire sűrűre vagy krémesre készítjük!
Készülhet túróval vagy juhtúróval, akár a kettő keverékével, a krémességét pedig beállíthatjuk tejföllel vagy joghurttal. Ha szárazabbra készítjük, akkor formázhatunk belőle golyóbisokat, krémesebben isteni pljeskavicával, más grillezett hússal, akárcsak az ajvár.
Hozzávalók:
25 dkg kápia paprika
25 dkg tehéntúró
2 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál csípős pirospaprika
2 teáskanál olívaolaj
só, bors
Elkészítés: 7-8 kápia paprikát grillen vagy sütőben megsütünk, 10 percre lefedhető műanyag tálba vagy nejlonzacskóba tesszük, hogy a bőre felpuhuljon. Ezután a bőrét lehúzzuk, a magjait eltávolítjuk, a húsát mixerbe tesszük 2 gerezd zúzott fokhagymával, 25 dkg túróval, sóval, borssal és ízlés szerint egy kis csípős pirospaprikával vagy csilivel, és krémesre összedolgozzuk