Vannak olyan helyek, ahova bármikor szívesen megy az ember, jó ideig emlékezetében marad az élmény. Ugye ismerős a szitu? Pláne ha úgy érzi, itt a vendéglátás arról szól amiről kell: a vendégről vagyis róla. És ehhez több kell mint egy jó konyha, sokkal több. Erről is beszélgetünk Sipos Dórával, a Montenegrói Gurman MAXCity üzletvezetőjével.

Itt vagyunk Törökbálinton, egy exkluzív lakberendezési áruházban, joggal adódik a kérdés, miért pont itt nyitottatok éttermet és hogy fogadták a vendégek?
A Blahán levő bisztrót sokan ismerik és szeretik, ebbe a környezetbe viszont inkább az étterem jelleg illett, ide nehéz lenne bármi mást elképzelni. Abszolút jó volt a fogadtatás, hamar megkedvelték, a balkáni ízeket amúgy is sokan ismerik. 

montenegrói gurman maxcity 2

Akkor tehát csak az itt vásárlók térnek be?
Á, dehogy. Sok környéken dolgozó ebédel nálunk, sokan jönnek Budapestről és a környező településekről is, mint számtalan céges vagy magánrendezvényt is tartunk.

Az itteni kínálat egyébként mennyiben más mint a belvárosban?
A napi menüt kivéve semennyiben, ugyanaz az étlapunk, ugyanaz a kínálatunk.

Amit kínáltok ételeket, mennyire mondhatjuk eredetinek? Vagy ezek magyarosított, lájtosított változatok?
Nézd, ez egy montenegrói étterem, itt montenegrói ételeket kínálunk és ezen nem akarunk változtatni. Ugyanazok az ízek, ugyanaz az elkészítés, mint kint. És miután az egész Balkán és azon belül Montenegró is egyre népszerűbb a magyar turisták körében, így sokan már ismerik az ízeket és össze is tudják hasonlítani. Pont ezért dolgozunk kinti szakácsokkal, akik mindent pont úgy készítenek ahogy megtanulták, megszokták. És egyben ők dolgozzák fel, készítik elő a többi egységünknek az alapanyagokat.

Vagyis ti vagytok a központ?
Abszolút. Ide futnak be a megrendelések, innen osztjuk el azokat és itt készítünk elő mindent.

Említetted a rendezvényeket, azokat is itt tartjátok?
Igen, itt van mellettünk egy 500 fős rendezvényterem, az étterem maga 130 férőhelyes így minden igényt ki tudunk elégíteni.

montenegrói gurman maxcity

Honnan az alapanyag, van ami kintről jön?
Sonkafélék, kolbász, sajtok, olajbogyó és pár dolog amik nem helyettesíthetők itteni termékekkel, azok kintről jönnek. Vagy mert nincs ilyen itt egyáltalán, vagy egészen más az ízesítése, elkészítési módja.

Grillezett hús friss zöldségekkel, szósszal és lepénykenyérrel – általában ez jellemzi a kinti konyhát: pljeskavica, csevap, ustipák…. Mi várható még, merre tovább?
Mindenképpen marad a balkáni, montenegrói konyha. Egyszerű, friss és izgalmas ízek. Rövidesen újabb ételekkel bővülünk, lesz közte leves, tésztaféle és persze húsétel is.

És mik az üzleti tervek?
Még több elégedett vendég. Nincs annál jobb érzés mint amikor bejön a vendég fáradtan, idegesen, feszülten, rábök valamire az étlapon majd látni rajta, ahogy kisimulnak a vonásai miközben nekiáll kanalazni, lenyugszik, megnyílik, boldog lesz. Tudod, odafigyelünk a vendégekre, megjegyezzük, hogyan szereti a kávéját, kóstolót kínálunk ha bizonytalan a választásban… Itt minden azért van, hogy érezze, személy szerint ő a fontos. És a vendégek értékelik ezt a hozzáállást.

Montenegrói Gurman MAXCity
Törökbálint, MAXCity áruház, Tópark utca 1/a

gurman-7