Miből áll egy hagyományos török reggeli? Milyen a török gasztronómia? Erről és még számos érdekes témáról beszélgettünk Budapest legújabb török reggeliző helyének, a Lokum Brunch & Bistro tulajdonosával, Mehmet Benerrel. 

Hogyan jutottál a Lokum nyitásáig, mikor nyitottatok és mi volt a motivációd?
1993-ban érkeztem Magyarországra, majd a Műszaki Egyetem építészmérnöki karát végeztem el, és mint sokan, én is beleszerettem Magyarországba. Törökország híres színes és sokféle gasztronómiájáról, de Magyarországon főleg csak a döneres helyek vannak. Bár voltak próbálkozások másféle éttermek nyitására, ezek általában nem voltak hosszúéletűek. Ezzel kapcsolatban pedig volt bennem egy kis tüske, hogy a törökök miért nem nyitnak más éttermeket. 

Január környékén kezdtem el gondolkodni, hogy akkor én csinálok egy török reggelizőt. Többször láttam az üresen álló helyet (Nagymező utca – Zichy Jenő utca sarok) és csodálkoztam is, hogy miért üres, olyan szép üzletet lehetne csinálni. Ezután pedig már gyorsan ki is vettem. Bár eleinte török kávézóban gondolkodtam, de végül a török reggeliző mellett döntöttem. 

Hogyan definiálnád a Lokum-ot, étterem vagytok vagy bisztró?
Alapvetően ez nem egy fine dining étterem, hanem egy török, mediterrán reggeliző, de a  török reggelik mellett számos salátát, főételt, desszertet, török kávét és teát is lehet fogyasztani. Nagy hangsúlyt fektetünk a zöldségekre és a vegetáriánus ételekre, amellett természetesen hogy számos finom húsos ételünk is van. 

A menüt látván nagy a választék. Hogyan állt össze a koncepció?
Igen, sokféle étel és ital közül választhat a vendég, széles a tea és a kávékínálatunk is.
A vendég a maga ízlése szerint, személyre szabottan állíthatja össze a török reggelijét. Aki pedig vegetáriánus, vagy gluténérzékeny, annak is rengeteg lehetőség áll rendelkezésére. Nagy hangsúlyt fektetünk, hogy sokféle zöldséget használjunk: zeller, brokkoli, lencse, spenót és így tovább. Törökországban egyébként 20-30 km-t utazva más és más gasztronómiával találkozhatunk, így az étlap is ezt mutatja be. 

Ha már itt tartunk, miből áll egy hagyományos török reggeli?
Az autentikus török reggeli lényege, hogy minél többféle ételből álljon: Menemen, méz, kajmak, különböző sajtok, szudzsuk, lekvárok, olivabogyók és többféle krém. A reggelihez pedig török teát érdemes fogyasztani, majd étkezés után török kávét. 

Miért gondoltad, hogy a régebbi, török stílus helyett modern arculatot kapjon a belső tér
Törökországnak van egy hagyományos, régies arca, de emellett van egy modern is. Én utóbbit képviselem. Fontos nekem, hogy a művészetnek is otthont adjunk és szeretném, hogy minden hónapban magyar, balkáni és török kiállítások legyenek. Továbbá szeretném, hogy a Lokum egy közösségi tér legyen, ahol a különböző népek, kultúrák találkoznak. Egy volt olasz osztálytársammal alakítottuk ki a belső teret, minden bútor egyedileg gyártott. 

Mik a vendégek első benyomásai? Inkább külföldiek vagy magyarok vannak többen?
Az első benyomások nagyon jók, szerencsére sokan látogatnak el hozzánk. A vendégek közül sok a magyar és a külföldi is, szinte minden nemzettel találkozunk. 

Számos balkáni étel is található az étlapon, ajvár, kajmak, csevap. Mik a különbségek és a hasonlóságok a balkáni és a török gasztronómia között?
Nagyon sok hasonlóság van a két gasztronómia között, például nálunk, Törökországban a csevap a köfte, bár a fűszerezés más. A több száz éves ottomán időszak mély nyomot hagyott a balkáni, de a magyar gasztronómiában is. A török gasztronómia nagyon színes és változatos, hiszen az ország hatalmas méretű és más-más hatások érték a keleti és a nyugati részeket. Nyugaton például erős a görög és a mediterrán hatás. 

Honnan szerzitek az alapanyagokat?
A zöldségek, a tejtermékek és a méz Magyarországról vannak hazai termelőktől a húsok pedig Németországból. A kész húsokat pedig egy itteni török hentes készíti. 

Egy nehéz kérdés, neked melyik a kedvenc ételed az étlapról?
A pasztirmát nagyon szeretem, a serpenyőben készült szudzsukot is, az étlapról a kedvenc salátám pedig a burgonya saláta. A főételek közül talán az inegöl köfte a kedvencem. 

Emellett lehet nálatok kapni török rakit is …
Így van, a raki egy kultúra, élmény része. Azt szokták mondani, hogy a raki a hosszú vacsora titka. Törökországban gyakoriak akár a 4-5 órás raki-s vacsorák is. 

Honnan jött a Lokum név?
A Lokum alapvetően egy török édesség neve de van egy átvitt értelme is, ami jót, szépet is jelent. Fontos volt az is, hogy ismert és könnyen kiejthető legyen. 

Lokum Brunch & Bistro 
Cím: 1066 Budapest, Zichy Jenő utca 30.
Weboldal: www.shop.lokumbistro.com
Facebook oldal: www.facebook.com/lokumbrunchandbistro/
Instagram oldal: www.instagram.com/lokumbrunchandbistro/