A török édesség, ami nemcsak a Balkánon népszerű, hanem Magyarországon is. A baklava mézes sütemény többféle ízben is elkészíthető.

Hozzávalók 

  • 30 db réteslap
  • 15 dkg margarin
  • 30 dkg dió
  • 10 dkg cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 15 dkg méz
  • Sziruphoz:
  • 1 citrom
  • 10 dkg méz

Előkészítés: A diót megdaráljuk. A margarint felolvasztjuk.
Elkészítés:

  • A mézet felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot, és állandóan kevergetve felolvasztjuk.
  • Beletesszük a diót, és jól összekeverjük. Nagy tepsit, – lehetőleg akkorát amelybe a réteslapok beleférnek, – kikenünk olvasztott margarinnal.
  • Ráterítünk két réteslapot megkenjük olvasztott margarinnal, ismét két réteslap következik margarinnal megkenve, s ezt ismételjük 10 lapig.
  • Ezt megkenjük a töltelék felével, majd kettesével váltogatva ismét 10 réteslap következik, rákenjük a töltelék másik felét, végül betakarjuk a maradék 10 réteslappal, kettesével váltogatva, margarinnal kenegetve.
  • A tetejét bőven megkenjük margarinnal. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  • A sütemény tetejét éles késsel bevágjuk olyan formára, ahogy szeletelni szeretnénk, de nem vágjuk át az aljáig.
  • A sütőben kb. 20 perc alatt, aranysárgára sütjük. Amíg a tészta sül, elkészítjük a szirupot: kicsavarjuk a citrom levét, felöntjük 2-3 dl vízzel, hozzáadjuk a mézet, összekeverjük, és felforraljuk.
  • Amikor elkészült a sütemény, a vágásokat teljesen átvágjuk a tészta aljáig, a forró sziruppal meglocsoljuk.
  • A tepsiben hagyjuk kihűlni.