Sokan felkapták a fejüket, hogy egy kis balkáni ország, mely finoman szólva sem nevezhető futball nagyhatalomnak, kijutott az 2021-es Európa Bajnokságra. Hogy mi volt a sikerük titka, most megtudhatod a cikkből.

Macedónia először jutott ki bármilyen nagy tornára, sőt általában a selejtező sorozatok utolsóelőtti helyén szoktak végezni, az EB-selejtezőn azonban már egy nagyobb sikernek is örülhettek, ugyanis a lengyelek és osztrákok mögött, de Szlovéniát és Izraelt megelőzve a csoport 3. helyén végeztek, ráaádásul a Nemzetek Ligája 2019-2020-as felvonásában megnyerték a csoportot Örményország előtt.

1. Nemzetek Ligája lebonyolítása

Az első indok, hogy miért jutott ki Macedónia az EB-re az nem más, mint a Nemzetek Ligája és annak lebonyolítása. Ugyanis a négy csoportból (A,B,C,D) a legjobbak kijuthattak az Európa Bajnokságra, ennek értelmében a legalacsonyabban rangsorolt országok közül is 1 csapat kijut. Ennek a lebonyolításnak nagynak köszönhető, hogy a macedónok kijutottak. A kijutáshoz egyébként Koszovót és Grúziát kellett legyőzniük, előbbit otthon, utóbbit idegenben. Egyébként ez az idei sorozatban már nem így van, szóval nevezhető ez történelmi lehetőségnek is.

2. Goran Pandev, a sztár

A macedón futball ikonja, legendája … Valószínűleg Goran Pandev nevét sokan ismerik, a 37 éves csatár számos sikert ért el pályafutása során Olaszországban. Olasz bajnok, ötszörös olasz kupagyőztes és 2010-ben az Interrel megnyerte a Bajnokok Ligáját. Jelenleg a Genoa játékosa és tavaly kulcsszerepet játszott a csapata bentmaradásában. Pandev kora ellenére remek teljesítményt nyújt még mindig és a macedón válogatott vezére, a játékosok részben Macedóniáért, de ugyanúgy Pandevért is közdöttek, hogy karrierje során játszhasson az Európa Bajnokságon.

Elmas (bal oldalon) az ifjú reménység és Pandev a jelenlegi sztár.

3. Igor Angelovszki, az edző

A válogatott edzője Igor Angelovszki is kulcsszerepet játszott a sikerben. 2015 óta ő vezeti a csapatot, azaz 5 éve, a válogatottban, amióta létezik Macedónia, soha nem bírt ki senki közel sem ennyi időt edzőként a csapatnál.

4. A topjátékosok

Bár tény, hogy Pandev a legjobb játékosuk, de számos kiváló labdarúgójuk is van, akik javarészt topligás csapatokban játszanak vagy pedig olyan csapatokban melyek az egyik legjobbak az országban. Az olasz első osztályban szerepel még Elmas (Napoli) és Nesztorovszki (Udinese), az angolban Alioszki (Leeds United), a spanyolban Bardhi (Levante). Emellett szintén meghatározó játékosok Ademi (Dinamo Zagreb) és Risztovszki (Sporting). Egyébként a magyar Fehérvárnál is van két macedón, Musliu és Nikolov.

5. Az egység

Hiába vannak kiváló játékosai a válogatottnak, ha nem csapatként játszanak, Angelovszki vezetésével az elmúlt években egy sikeres csapatot sikerült kialakítani. A játékosok habár többféle nemzetiségűek, hiszen Elmas török, Bardhi és még több játékos albán származású, de mindannyian Macedóniért küzdöttek.

 

Természetesen a kijutást hatalmas ünneplés követte. A sajtótájékoztatóból egy buli lett, illetve Macedóniában is megteltek az utcák az ünneplő emberekkel. Macedónia a 2021-es futball Európa Bajnokság C csoportjába került Hollandia, Ukrajna és Ausztria mellé.

Sok sikert Macedónia!