Balkáni élmények, minaret, török fürdő, egri borok és még számos érdekességet láthattak és élhettek át az Egri balkáni túra résztvevői.

2020. november 8.-án tartottuk meg az Egri balkáni túrát, mely során feldedeztük a város legszebb helyeit, a résztvevők megismerkedhettek a török korral, számos érdekességgel és az egri borokkal is. A túrát Magyarország második legnagyobb vallási épületében az Egri bazilikában kezdtük, mely éppen felújítás alatt volt, de belülről így is meg tudtuk csodálni. Majd egy kávészünet után a főtéren Dobó István történetével ismerkedhettek meg, hogy aztán a város legnagyobb látványosságához az Egri várhoz induljunk. Út közben szó volt a híres török utazóról, Evlija Cselebi-ről, a szerbekről és az 1690-es szerb bevándorlásról, illetve a híres 1552-es törökök elleni győzelemről is.

Az egri vár felfedezése után az Oszmán Birodalom legészakibb emlékét, a minaretet néztük meg, melyet sokan meg is másztak. Ezután a szerb származású Szamos Mátyás által alapított Szamos marcipánokból és édeségekből vásároltunk be. Valide Szultána fürdőromjánál pedig a törökök fürdőzési kultúrájáról volt szó. Természetesen Egerben nem maradhatott ki az egri borok kóstolása sem, melyet a Petrény-borászat biztosított. A túra fáradalmait pedig a török fürdőben pihentük, miközben megismerhették a résztvevők a fürdőzési szokásokat és a fürdő történetét.

Az utazásról készült képgaléria