Régen Eger legpompásabb hamamja, azaz törökfürdője volt Valide szultánáé, már sajnos már csak a romja maradt meg, de így is érdekes látnivaló, amit nem érdemes kihagyni, ha az ember Egerben jár. 

Valide szultána fürdője magyarul a „Szultán Anyja” nevet viseli. Evlija Cselebi híres törökkori utazó 1664-ben már említi a közeli, sokkal szerencsésebb sorsú, még ma is fürdőként üzemelő Arnaut pasa fürdőjével együtt. Eger visszafoglalása után már nemigen használták fürdőként, hanem csak gabonaraktárként, lakóházként, később harangok öntésére. Közben az épület folyamatosan pusztult. 2013-ban nyitották meg újra, múzeumként, ami ingyenes látogatható.

A fürdők komoly jelentőséggel bírtak a török kultúrában, egyfajta közösségi térnek számítottak, ahol találkozhattak és beszélgethettek az emberek. A tisztálkodás mellett, társalogtak egymással, itt tudták megbeszélni a titkos dolgokat is, hiszen az emberek közel voltak egymáshoz. Emellett a többi embert is megtudták figyelni. A fürdő történetéhez tartozik egy érdekesség, mely szerint a férfiak anyukái megfigyelték a nőket, hogy kiből vállhatna jó feleség és anya. (Ekkor külön volt a női és a férfi fürdő.) Természetesen az anyukák nem csak a szépséget nézték, hanem az anyaságra való alkalmasságot is. Persze, lehet hogy ez csak egy legenda volt, de az biztos, hogy Valide szultána igen nagyméretű fürdője nagyon fontos hely volt a törökkori Egerben.