Az Egerban található minaret az egykori Oszmán Birodalom legészakibb ma is látható emléke. A Magyarországon megmaradt 3 minaret egyike, amibe fel is lehet mászni. Hiába próbálták lerombolni, nem sikerült. Ismerd meg az egri minaret történetét! 

Az egri az ország legjobb állapotban fennmaradt minarete, a torony 40 méter magas, az azon körbefutó terasz pedig 26 méteren húzódik. Utóbbi részig pedig fel is lehet menni 97 lépcsőfok megtétele után, bár felmászni korántsem egyszerű, de a gyönyörű kilátás miatt nagyon is megéri. Nehezen mozgóknak, tériszonyosoknak és klausztrofóbiásoknak talán úgy marad szebb emlék a minaret, ha csak kívülről csodálják meg.

A minaret a Kethuda-dzsámihoz tartozott, amit 1596 körül építettek. A dzsámit viszont 1841-ben elbontották mellőle, így született meg végül a ma is látható állapot. A müezzin – a minaret teraszáról – naponta ötször hívta imára az igazhitűeket. Kis híján maga a minaret is majdnem elpusztult egyszer. A török hódoltság lezárultjával, az addig elnyomott egriek szerették volna lerombolni az épületet, egyfajta szimbolikus lezárást adva így a múltnak. A legenda szerint hoztak is 400 ökröt, befogták őket a torony elé, de mindhiába, a minaret állva maradt, még csak meg sem ingott. A kudarcnak köszönhetően láthatjuk ma is az emléket, igaz, némiképp azért személyre szabott módon: ha alaposan megfigyeljük, a torony csúcsán ugyan máig látható a félhold, de abból most már egy kereszt magasodik ki.

A minaret gondosan faragott vöröses homokkőkváderekből épült. A tizennégyszög alaprajzú építményt többszörösen tagolt, sztalaktitokból képzett konzolsorral alátámasztott körerkély tagolja, amelyre a minaret belsejében elhelyezett csigalépcsősor vezet fel.

Kilátás az egri minaretből