Semir Osmanagic botcsinálta régész, aki azzal vált ismertté, hogy tíz éve néhány gúla alakú hegyet piramisnak nézett, újabb meghökkentő állítással jelentkezett. Most egy nagy, nagyjából gömb alakú kőről állítja, hogy egy elfeledett civilizáció munkája.

E felfedezés természetesen megváltoztatja majd az emberiség őstörténetét. Vagy nem, de Osmanagic vagyona biztos gyarapodni fog.

A Discovery Channeltől a legnagyobb világlapokig rengeteg média foglalkozott legújabb „felfedezésével”: egy nagy, háromméteres átmérőjű kőgolyóval, amelyet a bosnyák Podubravlje falu határában ástak ki a földből. Osmanagic a leletet természetesen egy elfeledett ősi civilizáció munkájának állítja be, amely véleménye szerint legalább másfél évezrede élt a területen, és – ahogy a harminctonnás kőgolyó is bizonyítja – kortársait évszázadokkal meghaladó technológiai színvonalon állhatott.

Állításait azzal igyekszik alátámasztani, hogy valóban léteznek olyan kőgolyók Costa Ricán, amelyek távolról hasonlítanak a bosnyák leletre, bár jelentősen kisebbek annál. Az amerikai golyók bizonyítottan mesterséges eredetűek, az időszámításunk szerinti 7–16. század között létezett Diquis-kultúrában élt emberek faragták ki őket. De a felszínes hasonlóságon túl semmi egyébbel nem tud Osmanagic szolgálni, ami esetleg bizonyíthatná, hogy a most talált kőgolyó emberi kéz munkája.

Ezzel szemben a lelet kapcsán megszólaltatott geológusok szerint nagy valószínűséggel természetes cementlerakódás alakította ki a valóban megkapóan gömbszimmetrikus sziklát. A folyamat során a talajszemcsék közötti résekben felgyülemlik a cement, majd idővel e cementmorzsák egy nagy golyóvá állnak össze. Számos helyen figyelhető meg e jelenség a világban, például a kaliforniai úgynevezett Bowling-golyó parton.

Legnagyobb „szakmai” és pénzügyi sikerét azonban az úgynevezett bosnyák nappiramisokkal aratta. 2005-ben azzal az állítással keltett feltűnést, hogy a Szarajevóhoz közeli Visoko térségében lévő dombok nem is dombok valójában, hanem piramisok. Méghozzá egy elfeledett, ősrégi, 12,5 ezer éves civilizáció művei.