Eszméletelen bulik, táncolás és jókedv – talán így lehetne jellemezni Boban Marković koncertjeit, aki Magyarországot a második otthonának tartja. 

Talán nem kell bemutatni senkinek sem Boban Marković-ot, aki a Balkán-félsziget egyik leghíresebb cigány zenésze. Aki már járt koncertjén tudja, hogy ott szomórúságnak nincs helye, csak a vidámságnak és a táncnak. Koncertjei során számos “örök klasszikust” is énekel, mint a Bubamara vagy az Ederlezi.

Boban Marković legendás szerbiai trombitaművész és egy fúvószenekar vezetője, aki  Djurdjevdán napján, május 6-án született. Nagyapja, Pavle is muzsikált. Apja szintén különféle zenekarokban játszott. Boban Marković már hétéves korában megismerkedett a trombitával.

Európai körökben igen elismert, ő és zenekara számos zenei díj birtokosa. Boban a kilencvenes évek első felében tűnt fel, amikor zenekarával sorra elnyerte a híres gucai trombitás fesztivál első díját, majd miután meghallotta – a Kusturica-filmek zenéje kapcsán világszerte ismert – Goran Bregovic, felkérést kapott az Underground című film zenéjében való közreműködésre. Az Underground után Boban az Arizonai álmodozók című Kusturica-film zenéjében is közreműködött, s az ezredfordulóra már Európa legnépszerűbb balkáni rezesbandájának az élén állt.

Több alkalommal magyar énekesnőkkel kiegészítve is fellépett a Boban Markovic Orkestar, Rúzsa Magdival példuául a Fábry-showban szerepelt, az arról készült videót pedig már több, mint 4 millióan látták. Pálya Beával és Básits Brankával is koncertezett már együtt.

Készített lemezt Lajkó Félixszel (Srce Cigansko), majd 2002-ben Frank London munkatársa lett. A Boban Marković Orkestar lemezével (The Promise) zeneszerzőként is jelentős sikert könyvelhetett el. Tevékenységei között szerepel a Balkán cigányzenéjének más zenei műfajokkal és kultúrákkal való kapcsolódási pontjainak kutatása. Fia Marko Markovic is trombitál és énekel, méghozzá nagyon jól. A koncerteken mindig ők állnak legelöl.

“Magyarország a második hazám” – nyilatkozta egyik interjújában Boban, aki imád koncertezni nálunk, mivel állandó teltház és jó hangulat fogadja. A Mrak című dalának a klipjét pedig egyébként Budapesten forgatták.

Neked melyik a kedvenc dalod tőle, voltál már esetleg koncertjén? Írd meg kommentben!