Dunaszerdahely, Munkács, Csíkszereda és Eszék után most a vajdasági Topolya kap milliárdos támogatást a magyar kormánytól.

A Mészáros Lőrinc által elnökölt Puskás Akadémia egyik vajdasági partneregyesületéről derült ki, hogy december végén a magyar költségvetésből „Délvidéki Futball Akadémia” címszóval 3 milliárd forintot kaptak.

A szerbiai Topolya város csapata a harmadosztályban játszik, és 2015 novembere óta szerződött partnere Orbán Viktor felcsúti labdarúgó-akadémiájának. Egyébként a 15 ezer fős város 60%-a magyar nemzetiségű.

A csapat honlapja viszont magyarul is elérhető, bár az FK Backa Topola játékosai jórészben szerbek.

Az is kiderült – legalábbis részben –, hogy mire fordítják majd Topolyán a magyar adóforintokat. Természetesen egy akadémiára, és a jövőben persze majd egy stadionra is. A Magyar Szó idézete szerint Zsemberi az önkormányzat 2016. decemberi ülésén arról tájékoztatta képviselőtársait, hogy „a magyar kormány sportfejlesztési stratégiájával összhangban, valamint a topolyai TSC labdarúgóinak kiemelkedő teljesítményét figyelembe véve Magyarország 2 és 3 millió euró közötti értékben támogatja egy labdarúgó-akadémia létrehozását Topolyán. A projekt keretében megvásárolnának egy több hektáros községi tulajdonban lévő telket, ahol négy labdarúgópályát alakítanának ki, s egy stadion kiépítése a távlati tervek között szerepel.”

A magyar kormány összesen 50 milliárd forintot költ a környező országokban épülő stadionokra, azzal az indokkal hogy a sport elősegíti a magyar nemzet összetartozását.

Az Eszéken (Horvátország) épülő futballstadionról a linkre kattintva olvashat.