Módosult a határátkelés rendje, a változás érinti az ukrán, román, szerb és horvát határszakaszokat, az utazók nem fognak neki örülni.

Európai uniós rendelet alapján 2017. április 7-től valamennyi schengeni külső határon átlépő utasnak kötelező ellenőrzésre kell számítania – írja a police.hu.

A schengeni külső határok átlépésekor (ki- és belépéskor egyaránt) minden szabad mozgás uniós jogával rendelkező személy úti okmányát ellenőrizni kell az ellopott, a jogellenesen használt, az elveszett vagy érvénytelenített úti okmányokat tartalmazó nemzeti és nemzetközi elektronikus adatbázisokban. Korábban erre az ellenőrzésre csak szúrópróba-szerűen, kockázatelemzés alapján került sor. Az ellenőrzés a magyar-horvát, a magyar-ukrán és a magyar-szerb viszonylatban lévő határátkelőhelyeken mind belépéskor, mind kilépéskor a fenti metódus alapján történik.

A magyar-román viszonylatban a Magyarországról kilépő utasokat csak szúrópróba-szerűen, kockázatelemzés alapján kell ellenőrizni az adattárakban, azonban belépő irányban valamennyi utas esetében az új ellenőrzést kell alkalmazni.

Mindez egyben azt is jelenti, hogy jelentősen megnövekszik a határátkelés ideje, erre minden utazónak számolnia kell, erre a rendőrség is figyelmeztetést adott ki.