A MÁV-START a szlovén és horvát állami vasúttársasággal közösen idén nyáron naponta indít majd hálókocsis vonatokat az Adriára.

A szlovén célállomás Koper, ahonnan buszokkal könnyen elérhetők további népszerű isztriai üdülőhelyek, például Piran, Portoroz, Izola. A mediterrán tájon, olajfaligetek között kanyargó csatlakozó szlovén vonat Pula arénájáig viszi az utasokat. Az osztrák császár nyaralóhelyére, Abbáziába (horvát nevén Opatijába) pedig közvetlen Utasellátó hálókocsi indul Budapestről.

Június 23-tól augusztus 25-ig, minden este 20:30-kor a Déli pályaudvarról – kerékpárszállító kocsival kiegészítve – startol az Istria SEA*YOU vonat Koper és Fiume (Rijeka) célállomásokkal. A Keleti pályaudvarról az Adria SEA*YOU vonat június 16-tól szeptember 8-ig szintén naponta köti össze a magyar fővárost a dalmát partvidék központjával, Splittel. A fiumei és a spliti vasútállomástól szinte minden fontos tengerparti nyaralóhelyre indulnak buszok; emellett Split különlegessége, hogy a vonatról azonnal kompra lehet szállni Brac vagy Hvar szigetek felé.

A három vasúttársaság a családok és a fiatalok pénztárcájához szabta az árakat: a vonatjegy Isztriára már 49 euróért  váltható meg oda-vissza útra. A menetrendet úgy alakították ki, hogy reggel érkezzenek az utasok a tengerpartra, a nyaralás utolsó napján pedig este indulhatnak vissza, a vonatok másnap reggel érnek a magyar fővárosba.

A Fiuméba (Rijekába) és Koperbe közlekedő Istria SEA-YOU vonat Magyarországról a schengeni övezetbe tartozó Szlovénián át halad, ezért nincs éjszakai határellenőrzés, zavartalanul pihenhetnek az utasok. A Splitbe közlekedő Adria SEA-YOU vonat pedig kicsit korábban, 18:15-kor indul Budapestről, így még éjfél előtt ellenőrzik a horvát határon a rendőrök.