Bejelentette választási győzelmét Milorad Dodik a boszniai Szerb Köztársaság elnöke vasárnap éjjel. Közölte: a voksok 56 százalékát kapta, így ő töltheti be Bosznia-Hercegovina háromtagú kollektív államelnökségének szerb tagságát.

Dodikkal szinte egy időben Sefik Dzaferovic, az elnökség bosnyák jelöltje is közölte: a szavazatok 40 százalékával ő nyert.

A boszniai választási bizottság nem sokkal később, a szavazatok 43 százalékos összesítése alapján megerősítette a két jelölt győzelmét, és pontosította az eredményeket: Dodik a voksok 55 százalékát, Dzaferovic pedig szavazatok 38 százalékát tudhatja magáénak.

A kollektív államelnökség horvát tagságát a voksok 49,5 százalékával a posztot korábban már betöltő Zeljko Komsic nyerte el.

Tizenöten indultak a vasárnap tartott boszniai általános választásokon azért, hogy a háromtagú – bosnyák, szerb, horvát – kollektív államelnökség tagjai lehessenek: hatan versengtek a bosnyák, öten a horvát és négyen a szerb tagságért.

A 3,35 millió választó az országos és országrészek parlamenti képviselőire, a tíz katon képviselőire is szavazhattak.

A térség egyik legszegényebb országának politikusai a korábbi évekhez hasonlóan most is főként a nacionalista nézetekre alapozták kampányukat. A szükséges gazdasági reformok, a munkanélküliség csökkentése vagy az európai uniós integráció csak érintőlegesen jelent meg a politikusok választásokat megelőző üzeneteiben.