Ohrid Macedónia és az egész Balkán egyik legszebb helye, csodálatos természettel és történelemmel rendelkezik. A tó és a környező települések az UNESCO-Világörökség részét alkotják, legalább is egyelőre …

Az Ohridi-tó a Balkán legidősebb tava, mely az UNESCO-Világörökség részét képezi (1980 óta) két kategóriában is, egyrészt természeti szempontól, mivel a tó közel 200 endemikus (őshonos) fajnak ad otthont, másrészt kulturálisan, mivel Ohrid városa a szláv írásbeliség bölcsője, több közel 1000 éves templom is található a tóparti városkában.

Aki már járt Ohridban, tudja milyen különleges és gyönyörű hely, természetesen ez elég sok turistát is vonzz. A pénz lehetőségét megérző macedón üzletemberek pedig fittyet hányva a szabályokra és történelemre olyan helyeken kezdtek el építkezni, ahol nagyon nem szabadott volna. A másik ludas pedig a macedón kormányok voltak, akik jogilag nem szabályoztak ezt. Az áldozat pedig Ohrid, amely rövidesen elveszítheti világörökségi státuszát.

Plaosnik

“Modern házakat terveznek, amiknek semmi közük a régi építészethez. Az öreg bazár is veszít hiteles megjelenésből, amelyet pedig megőrizni lenne hivatott” – mondja egy civil aktivista, Trajcse Talevszki.

Az UNESCO legutóbbi konferenciáján a szervezet figyelmeztette is a helyi hatóságokat, hogy az Ohrid-régió elveszítheti kiváltságos helyzetét. “Megállapították, hogy az ajánlásaikat évek óta nem hajtják végre. A nemzetközi szervezetnél úgy látják, hogy 2009 óta teljesen figyelmen kívül hagyják a leveleiket és javaslataikat az itteni helyi intézmények és önkormányzatok” – számol be a helyzetről a régióért felelős miniszter, Edmond Ademi.

A másik probléma a törvényekkel van, amiért az előző és a jelenlegi macedón kormány egyaránt felelős, ugyanis a tárgyalások jelentősen elhúzódnak vagy megrekednek.

Ha Ohrid és Macedónia elveszíti az UNESCO-Világörökségi státuszát, az egy nagyon sötét folt lesz az ország történelmében, nem beszélve az így elvesztett jelentős forrásokról és az ENSZ védelméről.

“Már csak alig pár hónap van hátra az UNESCO következő konferenciájáig, amelyen Ohrid sorsáról is döntés várható – emlékeztet az Euronews tudósítója, Borjan Jovanovszki. Ez azt jelenti, hogy júliusig tart a határidő, addig kellene felszámolni a 30 évnyi hanyagság és kapzsiság okozta következményeket a Balkán déli részén fekvő világörökségi helyszínen.”