2023 szeptember 22-24. közötti Belgrádi élményhétvége utazásunk beszámolója mely során ellátogattunk a Vaskapu-szorosba és a Galambóci várba is.

2023 márciusa óta van az AirSerbia-nak járata Belgrád és Budapest között, így pedig gyors és kényelmes utazással lehet eljutni a szerb fővárosba, ráadásul több idő is marad.

Az első nap a reggeli repülőjárat után, már délelőtt megérkeztünk Belgrádba, ahol a városnézést a Nándorfehérvári várban (szerbül Kalemegdan) kezdtük, ahol megismerhettük a vár történelmét, köztük az 1456-os diadalt is. A várban megnéztünk két kis ortodox templomot is, illetve megismerkedtünk Belgrád történelmével is. A vár felfedezése után a sétálóutca (Knez Mihailova) felé vettük az irányt, ahol egy ebédszünet után tettünk egy hosszú sétát egészen a szecessziós stílusú Hotel Moszkva szállodáig, amin Zsolnay-kerámia is található. A városnéző séta a szerbek kedvenc találkozó pontján, a Köztársaság-téren zárult. A délutáni órákban mindenkinek jutott ideje pihenni, vásárolgatni, sétálni. Este pedig egy közös vacsorára mentünk Belgrád bohém negyedébe, a Szkadarlija-ban, ahol a város egyik legjobb éttermében a Tri Šešira étteremben vacsoráztunk élő zenével, jó hangulatban. Meg persze finom ételekkel, mint a Sopszka saláta, csevap, ustipci, ajvár, kajmak és sok balkáni grill étel és szuper italok, mint a szerb Jelen sör, avagy a szilva rakija, vagyis sljivovica kíséretében.

A második napon egy különleges hajókázásra indultunk a Vaskapu-szorosba, a Dunán való két órás élményhajókázás során megnéztük Traianus római császár tábláját és Decebal kőfejét, emellett élő zene is volt, így remek hangulatban élvezhette mindenki a festői tájakat. A hajókázás után egy tanyasi etno étterembe látogattunk, el ahol svédasztalos ebéd várt minket számos szerb finomsággal és csodás kilátással.
A délutáni órákban a frissen felújított Galambóci várba látogattunk el, ahol a vár kiállításait egyénileg tudta mindenki felfedezni, fel lehetett menni a tornyokba, a végén pedig egy kávéval zártuk a programot és utaztunk vissza Belgrádba.

A harmadik napon Belgrád további látnivalóit fedeztük fel: először a világ egyetlen Nikola Tesla múzeumába látogattunk, ahol számos kísérletet élőben is megnézhettünk, illetve megismerhettük a szerb származású tudós, feltaláló életét. Belgrádban számos szuper park található, ezért mi is megnéztük a város egyik ikonikus parkját, a Tasmajdan parkot, ahol számos szobor és a Szent Márk ortodox templom is megtalálható. A rövid séta után a szerb főváros külső részére, a magyar történelem szempontjából is fontos helyszínre, Zimonyba látogattunk. Itt hunyt el Hunyadi János pestisben és itt építették 1896-ban a Millenniumi tornyot az államalapítás 1000. évfordulójára. A toronyba fel is mentünk többen, ahonnan meg lehetett csodálni Zimonyt. Délután pedig szabadidő volt mindenkinek, a legtöbben az egyik Duna menti étterembe ültek be. A késő délutáni órákban repülővel utaztunk vissza, Budapestre.

 

 

 

Köszönjük az utasoknak a részvételt, reméljük tetszett!

Az utazásról készült fotógaléria a linkre kattintva nézhető meg: https://cutt.ly/EwbHB0Ec 

Az utazás a Szerbia Magyarul társszervezésében jött létre.