A tenger hullámai keltik életre a horvát tengerparti város, Zadar óriási orgonáját.  A településen nem csak páratlan szépségű látvány, hanem különleges hangok is fogadják az embereket.

A víz hullámzása szólaltatja meg a hatalmas, kőből faragott orgona sípjait. A 35 orgonasíp éjjel-nappal zenél Zadar városában, a márvány mólón és a hullámok szó szerint életre kelnek.

A Nikola Basic tervezte orgonát a sétány végén találjuk. Hét párhuzamos lépcsősorból áll, egy-egy lépcső 10 méter hosszú, s 5 darab furat van rajta. Könnyen kiszámolható, hogy zadari tengeri orgona 35 sípból (csőből) áll. Hét különböző hangszinten, öt mélységben tud „zenélni”. Kicsit magas hangtartományban, G és C6 között szólnak az egyes sípok.

A tengeri orgona légyege, hogy a lépcsők alatt mélyedések vannak, ahol bever a tengervíz. Ezt a vizet polietilén csövekbe vezetik, melyek a part felé haladva folyamatosan szűkülnek. Ahogy szűkülnek a csövek, felgyorsul a víz áramlása és a víziorgona kürtője hangot ad ki. A lépcsők hét fokozatban tartanak a tengerbe, így hét különböző hosszúságú csőrendszeren halad végig a tengervíz. Ahogy növekszik a távolság, vagyis ahogy egyre kijjebb vannak a lépcsők, úgy a tengervíznek is egyre nagyobb utat kell megtennie, mire a kürtőhöz ér. A hosszabb úton sokkal jobban felgyorsul a víz a csövekben, így magasabb hangon szól a kürtő, mint azokon a helyeken ahol rövid utat tesz meg a víz.