A Delije talán nem csak a Balkán, de Európa egyik leghíresebb ultracsoportja.

Folytatjuk a Balkán-félsziget szurkolói csoportjait bemutató sorozatunkat, ezúttal a szerb Delije Szever (Észak) kerül bemutatásra. Az ultracsoportot 1989-ben alapították, a piros-fehérek a Crvena Zvezda fanatikusai, akik mindenhová elkísérik a csapatot. A belgrádi székhelyű klubnak szinte egész Szerbiában vannak testvércsoportjai, de Szlovéniában, Montenegróban, Boszniában, de még Macedóniában is vannak Zvezda szurkolók.

A Delije, amely a Delija szó többes száma, annyit jelent, hogy “hősök”. A szót először a nyolcvanas években használták a klub ultráira, amelyet hivatalossá 1989-ben tettek. A Delije mára a világ egyik leghíresebb szurkolói csoportja lett, amely a klub minden egyes szakosztályának lelátóin jelen van. A verbális szurkoláson, valamint egy hangosbemondón utasításokat adó főszurkoló révén skandált rigmusokon kívül különböző kisebb-nagyobb zászlók, molinók és változatos koreográfiák kísérik a Delije tevékenységét. A klub az 1990-es évek végén a Delije szektorában található székekre ráfestette a csoport nevét, egyfajta tiszteletként.

Mottójuk: ” A Zvezda az élet, minden más apróság “

A Delije a futball meccsek mellett, kosárlabdára is jár. Íme egy videó, milyen a hangulat egy Crvena Zvezda kosár meccsen (éppen az Euroliga himnusza megy, bár semmit nem hallani ebből).

Legnagyobb riválisuk, a szintén belgrádi Partizan és annak szurkolói, a Grobari (róluk itt olvashatsz), de nincsenek jóban a horvát és albán szurkolókkal sem. Ellenben baráti viszonyt ápolnak a görög, Olympiakosz és az orosz, Szpartak Moszkva ultráival.

Egyébként a Crvena Zvezda legnagyobb sikerét 1991-ben érte el, amikor megnyerte a Bajnokok Ligája elődjét, a BEK-et. A csapatnak  olyan emberek is szurkolnak, mint a híres szerb teniszező, Novak Djokovics, vagy a szerb miniszterelnök, Alekszander Vucsics.