A nőknél és férfiaknál egyaránt ők vannak az országrangsor élén a térségben, ezzel eldőlt, hogy a 2018-as szezonban hány csapat indulhat a kupasorozatokban. A magyarok buktak egy BL helyet.

A Vardar kiemelkedő teljesítményének köszönhetően a nőknél Macedónia feljött Europában a ranglista 8. helyére (a magyarok immár az elsők), a nagy rivális Montenegróval helyet cserélve. Ezzel együtt ugyanúgy egy csapatuk indulhat a BL-ben, egy az EHF-kupában és kettő a Challenge kupában. Ugyanakkor egyetlen helyezés választja el őket attól, hogy három csapatot indíthassanak a második számú kupasorozatban.

A férfiaknál viszont pont átlépték a határt 7. helyezésükkel, így a 2018-as szezonban 1 garantált BL-helyük mellett három csapatot is indíthatnak az EHF-sorozatban. Ugyanakkor eddig rendre kaptak szabadkártyát a Bajnokok Ligájában, így vélhetően a későbbiekben is ugyanez megmarad. Magyarország viszont lejjebb került a rangsorban, ennek következtében elvesztették garantált két BL-helyüket, de itt is biztosra vehető a szabadkártya.